Ekipa Remix Press portala razgovarala je sa Kevinom Koradinom, pevačem, gitaristom i glavnim autorom slovenačke grupe Tide.

Kevin je za naš portal pričao o počecima, novom materijalu i o tome po čemu će pamtiti proteklu godinu.

Nada se da će u ovoj godini posetiti Srbiju i promovisati svoj poslednji album „No.4“.

 

 

Remix: Grupa je nastala davne 1998. godine u Holandiji, gde ste radili sve do 2005. kada ste se vratili u Sloveniju. Recite nam nešto o počecima Tide-a i kakvo iskustvo nosite iz Holandije?

Kevin: Počeci su vezani za Amsterdam i sviranje sa muzičarima sa kojima smo tada radili u studiju i produkcijskoj kući koja se zvala “Cruise Control”. Tih godina sam sarađivao sa puno muzičara i stekao ogromno iskustvo kao autor i muzičar.

Remix: Prvi album „Seven Days“ uradili ste u Holandiji, ali ga ipak objavili tek kada ste došli u Sloveniju. Koliko je teško probiti se na scenu negde gde niste domaći?

Kevin: Vrlo teško ako ste iz Istočne Evrope, a ja sam otišao na Zapad još pre ulazskaa Slovenije u Evropsku Uniju. Moja sreća je bila što sam imao prijatelja Holanđanina koji je verovao u mene i moj talenat. Bez njega verovatno nikad ne bih dobio priliku da tamo radim i živim. Mislim da je vrlo važno da neka grupa ili pevač prvo naprave nešto u svojoj državi, a potom da pokušaju na internacionalnoj sceni.

Remix: Za 14 godina koliko postojite, objavili ste 4 albuma. Koliko se poslednji, simbolično nazvan „No.4“, razlikuje od prva tri ili koliko im je sličan?

Kevin: Važno je napomenuti da je prvi album objavljen 2005., što znači četiri albuma u osam godina diskografskog delovanja. Od 2002. do 2005. kad je izašao “Seven days” bili smo tri godine na stand by-u. Za to vreme radio sam neke solo projekte, a kada sam se vratio u Sloveniju početkom 2005. okupio sam novu ekipu i tada smo započeli ozbiljniji rad pod imenom Tide. Pre toga sve se svodilo na vežbanje i pripremu, a po mom povratku imao sam već završen materijal za prvi album. Momci su bili oduševljeni materijalom i tog momenta je sve nekako krenulao u pravom pravcu.

Remix: Pre nepunih mesec dana snimili ste i spot za pesmu „Riot Act“. Kako ste i sami rekli, spot je vrlo jednostavan i direktan, ogledalo aktuelnih dešavanja u svetu. Kakve su reakcije javnosti na spot?

Kevin: Za sada veoma dobre. Verovatno se spot jednom delu publike ne sviđa jer izbegavaju revolucionarne namene i poruku pesme, ali većem delu publike se sviđa i kažu da je u skladu sa sadašnjim trenutkom. Mislim da pesma integriše pravu dozu hard rocka i buntovnog rock n rolla, punk tekst i poruku.

Remix: Najavili ste i spot za pesmu „Believe“. Možemo li ga očekivati u skorije vreme?

Kevin: Da! Spot je trenutno u fazi postprodukcije.

Remix: Čuli smo da je promocija albuma „No.4“ u dvorani KUD-a u Ljubljani sjajno prošla i da je bila potpuno ispunjena. Planirate li da promovište album i u Srbiji?

Kevin: Koncertna promocija u Srbiji je naša velika želja, ali o tome ne mogu reći puno za sada, jer to najviše zavisi od lokalnih promotera i organizatora. Sigurno ćemo imati nekoliko koncerta u Srbiji ove godine.

Remix: Po čemu ćete još pamtiti prethodnu godinu?

Kevin: Po veoma lošoj politici i ekonimiji, previše užasne muzike, puno DJ-eva… generalno, ništa pozitivno se nije desilo na regionalnoj sceni. Nadamo se da ćemo s ovim albumom imati bar diskretan uspeh izvan Slovenije i da će doći do bar male popularizacije rock muzike. Novim generacijama koje puštaju ili sviraju muziku drugih izvođača i koje stvaraju kompjutersku muziku potrebna je motivacija da nauče da sviraju prave instrumente kako bi muzika opet zvučala kao da je stvaraju ljudi, a ne mašine.

Remix: Hvala na izdvojenom vremenu. Želimo vam sve najbolje u Novoj godini, mnogo koncerata i anegdota i ljubavi, zdravlja, sreće, para…i sve nepomenuto što sami sebi želite.

Kevin: Hvala vama! Želimo vam srećnu Novu godinu i nadamo se da skorijem viđenju na koncertima u vašem gradu.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.