U ponedeljak, 11. marta, sa početkom u 19 časova, u velikoj sali Kulturnog centra održaće se koncert maestra Đakoma Parimbelija.

Ovo će biti koncert klasične gitare na kojem će publika imati priliku da čuje pažljivo odabran program, koji obuhvata sve od Paganinija, preko Maura Đulijanija i Benvenuta Tercija.

Đakomo Parimbeli, gitarista, muzikolog i istraživač, završio je humanističke studije, a na Konzervatorijumu u Veroni i gitaru, nakon čega je usledio i master program u klasi S. Grondona.

Zbog svog dubokog poznavanja istorijata gitare i laute, Parimbeli se kao autor i kao istraživač u svom radu bavi i tradicijom i inovacijom. Pored brojnih muzikoloških otkrića i publikacija koje se tiču istorijata italijanske muzike, snimio je Citarodia Bergomense (prvu antologiju posvećenu lautistima i gitaristima Bergama), Suite for Guitar kompozitora A. L. Ronkalija i The Guitar of Pietro Gallinotti, luthier Solero (italijanska muzika X veka).

Za venecijanskog proizvođača Dogal Strings, Parimbeli je uradio žice za klasičnu gitaru pod nazivom Infinity koje je kreirao specijalno za vintaž i moderne gitare, pogodne za izvođenje kompozicija italijanske muzike 19. i 20. veka. Producent je serije snimaka The Guitar, posvećene retkim i neobjavljenim delima za žičane trzačke intrumente.

Parimbeli drži koncerte, izlaže gitare i održava seminare širom Evrope i umetnički je direktor Italijanske nedelje gitare u Martinengu i Festivala gitare u Bergamu.

Ove godine, Đakomo Parimbeli će učestvovati i na Guitar Art festivalu u Beogradu, gde će održati majstorsku radionicu.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.