Posetioci Srpskog narodnog pozorišta, u nedelju, 1. oktobra imali su priliku da čuju Nove senke, muziku komponovanu na stihove Miloša Crnjanskog u okviru projekta Muzička čitanka. Muziku je napisao kompozitor Nemanja Nešić, aranžmane kompozitor Svetozar Nešić a u projektu učestvuju i članovi orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta uz pratnju dirigenta Mikice Jevtića. Uvodnu reč održao je dr Miloš Zubac, književnik i kantautor a koncert je održan na sceni Pera Dobrinović s početkom u 20 sati. Ulaz je bio besplatan jer kako reče dr Miloš Zubac na otvaranju “Crnjanskova poezija nema cenu”.

Poštovaoci lika i dela Miloša Crnjanskog, kao i ljubitelji dobre muzike imali su priliku da uživaju u šesnaest pesama u formi moderne kantate, uz mali simfonijski orkestar i bend na sceni. Program je otvoren pesmom “Ja, ti i svi savremeni parovi” koja je nagrađena gromoglasnim aplauzom i koja je otvorila put daljem oduševljenju publike, naglašavajući sat dobre atmosfere. Sledila je pesma “Mizera” koja je potvrdila očekivanja. Zatim su usledile pesme “Pod Krkom” i “Nove senke” koja je glasno zaživela na sceni. I dok pesnik govori mir je moj daleko, posetioci su je ispratili nemirnim aplauzom oduševljenja.

Koncert se nastavio pesmama “Serenata”, “Priviđenja”, “Trag”, “Prva jeza”, “Putnik” koja je doputovala do nekih novih lica i neke nove jave, “Vatromet”, “Bespuća”, “Rastanak kod Kalemegdana”, “Oči”, “Poslanica iz Pariza”, “Partenon” čiji siji su se stihovi Ne volim veselost proletnih bašta, niti da ičija duša prodre kroz svilu mog crnog muškog plašta rasuli po sceni, a za sam kraj repertoara usledila je pesma “Priča”. Program je izazvao oduševljenje publike, ispraćeno brojnim aplauzima. Srpsko narodno pozorište zaživelo je nekim novim senkama uz lepotu stihova Miloša Crnjanskog, lepotu muzike kompozitora, benda i orkestra, kao i dirigenta koji se stapao sa atmosferom. I nakon 40 godina od smrti Miloš Crnjanski i dalje živo pleni svojim stihovima, dajući im prostora da svoje mesto nađu i u muzici. Jer kako to reče Crnjanski: Ljubav je put beskrajan na kom je dozvoljeno sve, stoga je ljubav prema Crnjanskom otvorila neke nove vidike. Oduševljena atmosferom, publika je bila željna još Crnjanskog, kao i muzike. Zadovoljstvo u produžetku dobila je u ponovnom izvođenju pesama “Trag”, koja je dobila jedan od najglasnijih aplauza i “Vatromet”. Pesma “Vatromet” simbolično je označila završetak koncerta i poput velikog vatrometa rasula se kako po bini, tako i publici.

Završnu reč održao je kompozitor Nemanja Nešić zahvalivši se svima prisutnima i onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Tekst i foto: Marija Tomić