Leto u gradu je vreme za najbolju muziku i koncerte, a na mapu julskih muzičkih dešavanja u Beogradu dodat je još jedan poseban događaj. U subotu, 22. jula u 21h u Kvaci 22 biće održana promocija Femiksete 11, jedine muzičke kompilacije u regionu koja se bavi promocijom ženskog muzičkog autorstva.

Žanrovska raznolikost, spoj debitantskih autorki i bendova sa već afirmisanim izvođačicama i izvođačima – sve su to karakteristike koje čine muzičku kompilaciju Femikseta drugačijom od ostalih. Jedino muzičko izdanje u regionu koje se bavi promocijom autorki, kantautorki i bendova sa prisutnim ženskim autorstvom ove godine je dobilo svoje jedanaesto izdanje, a letnja promocija Femiksete 11 zakazana je za 22. jul u alternativnom kulturnom prostoru Kvaka 22 u Ruzveltovoj 39. Ulaz na koncertnu promociju je slobodan za posetioce. Publika će na koncertnoj promociji imati prilike da čuje Saru Janevsku, Anitu Šunjić, NINAS i Rihter.

Podsetimo, Ana Đurić (Konstrakta), Bojana Vunturišević, Selena Simić (bendovi Nemesis i Jenner) i Ana Janković (Femix, bend Stray Dogg) kao selektorski tim ovogodišnjeg izdanja Femiksete odabrale su 22 pesme koje predstavljaju presek aktuelnog ženskog muzičkog stvaralaštva. Za vuzuelno rešenje izdanja bila je zadužena Javorka Đurić (Maple Things), dok dizajn zvuka ove godine  potpisuje Katarina Kolar, tonska realizatorka angažovana na Radio Beogradu 202.

Ovogodišnje izdanje Femiksete realizuje se uz podršku fonda Mama Cash.

Sara Janevska od svoje devete godine komponuje muziku i piše tekstove. Završila je osnovnu muzičku školu – odsek klavir, a trenutno pohađa, pored drugog razreda filološkog smera u Valjevskoj gimnaziji, i treći razred vokalno-instrumentalnog smera, odsek solo-pevanje u MŠ ,,Živorad Grbić” u Valjevu. Od 2016. do 2021. godine na Festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva (Fedemus) osvojila je ukupno sedam prvih republičkih nagrada za svojih sedam klavirskih kompozicija. Sarin kantautorska pesma,,Stand beside us” objavljena je na 10. izdanju Femiksete.

Anita Šunjić kaže da je gitara njen najveći pokretač, inspiracija, kao deo tela, a ne postoji dan da nije bio na neki način opisan muzikom. Njena najveća misija je jednog dana nekom detetu biti muzički uzor, ostaviti nešto vredno iza sebe što može drugima biti poticaj, izvor snage. Zbog svega toga navedenog, najvažniji joj je singl bio „Ostavi trag“ kojim je proslavljeno 10 godina samostalne karijere.

NINAS bend iz Beograda postoji jednu deceniju i koristi kombinacije različitih žanrova u tendenciji da pronađu onaj zajednicki momenat kod svih članova benda koji u toj kombinaciji prema njihovom mišljenju rezultira pravim “proizvodom”.

Rihter je alternativni rok bend oformljen u decembru 2021. godine sasvim spontano, a rezultat toga su četiri pesme snimljene i producirane u saradnji sa Borisom Mladenovićem Bomlom (Jarboli). Na proleće je u planu snimanje još dve pesme, a bend paralelno radi na novim idejama. Prvi nastup benda bio je u decembru 2022. u KC Grad. Bend čine Tea Popović (vokal), Sara Nikolić (bas gitara i prateći vokal), Aleksandar Spaić (gitara) i Demirel Turkmanović (bubnjevi).