PODELI

Moreška – Kulturno umetničko društvo – Korčula i Rolin Humes, u okviru projekta „ŽIVI RASTI CVJETAJ“, 08.07. u Korčuli u 21h u ambijentu napuštene termoelektrane smeštene uz trajektno pristanište Dominče održaće koncertno plesni događaj leta – izvođenje viteške igre moreške u savremenoj interpretaciji.

Korčulani i njihovi gosti moći će na ovom jedinstvenom događaju, videti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz pratnju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes, koji je u kratkom vremenu od strane mnogih muzičkih kritičara dobio epitet najznačajnijeg osveženja poslednjih godina, ne samo na hrvatskom nego i na regionalnom tržištu.

Rolin Humes iza sebe ima veliki broj nastupa i nagrada na muzičkim takmičenjima i festivalima. Objavili su dva samostalna albuma, a trenutno rade na materijalu za svoj novi album. Kao pobednici 6th Croatian Blues Challengea u Zagrebu, 2015. odlaze u Memphis na International Blues Challenge, a ove su godine predstavljali Hrvatsku na European Blues Challengeu u Danskoj.

2

Članovi benda su prošle godine pokrenuli projekt „Živi Rasti Cvjetaj“  u kojem kroz saradnju s različitim tradicionalnim i folklornim udruženjima oživljavaju zapuštene i propale industrijske prostore te pokreću radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Društvo Morešku – Korčula i  članove benda ovaj projekt ujedinio je na više nivoa.

Budući da je glavni vokalista i pijanista benda Robert James Hudulin rođeni Korčulanin iz Brne, bilo je logično da ova inicijativa u jednom trenutku dođe baš do Korčule, ostrva koji je u nekim prošlim vremenima bio industrijski najrazvijenije ostrvo na Jadranu.

Prikupljenim sredstvima financiraće se radionice na temu „Društveno – kulturni centri u službi razvoja otoka“. Danas, možda više nego ikada, postoji potreba za revitalizacijom održivih modela takvih centara na Korčuli, koji bi služili kao okosnica društveno kulturnog delovanja i kroz koje bi se negovao osjećaj pripadnosti te duh savremenog mediterana.

Moreška – Korčula svojim dugogodišnjim i kontinuiranim radom značajno je doprinela činjenici da se nekad mediteranska, a danas korčulanska viteška igra, nakon istoorije duge više od 400 godina, zadržala i očuvala jedino u Korčuli.

Iako je moreška kroz svoju istoriju višestruko bila podložna muzičko scenskim promenama danas se izvodi uz muziku koju je komponovao hrvatski kompozitor Krsto Odak.

3

Ovo kulturno umetničko društvo, koje broji više od 150 članova, kroz orkestar, big band, klapu, hor i folklornu sekciju, ali i muzičku školu obogaćuje društveni i kulturni život grada učestvujući u različitim projektima.

Društvo je već ostvarilo zanimljivu saradnju s violončelistkinjom Anom Rucner a već šestu godinu zaredom u saradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom izvodi i baroknu morešku, za koju je muziku napisao Ivan Josip Skender.

Ne čudi zato da je Moreška – Korčula, koja je prošle godine obeležila 350 godina od prvog poznatog pisanog spomena moreške, s oduševljenjem prihvatila inicijativu benda za izvođenje moreške uz  ‘soundtrack’ čiji je autor Robert James Hudulin.

Moreška & Rolin Humes projekt je koji će korčulansku morešku kroz pop/rock/blues soundtrack te posebnu scensko-svetlosnu postavu potpuno osavremeniti. Sigurno da će snaga i žestina rocka doprineti borbenosti moreškanata, a blues note osnažiti dramatičnost ljubavne priče Bule i Osmana.

Moreška-Korčula i Rolin Humesi uz podršku Grada Korčule poklanjaju ovaj koncertni događaj korčulanskoj publici. Umesto ulaznica prikupljaće se donacije za radionice koje će se održati u oktobru.

Nakon izvođenja Moreške, Rolin Humes će održati i samostalni koncert.