PODELI

Dobitnik nagrade “STRUNE OD SVETLA” za 2017. godinu, koja se dodeljuje iz fondacije Saše Radonjića za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici jeste Kralj Čačka.U obrazloženju žirija navedeno je:

Kralj Čačka, u matičnim knjigama Nenad Marić, rođen je u Čačku, 1979. godine. U Beogradu je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti. Slikar je, kantautor i pesnik. Objavio je muzički album „Zemlja snova” i pesničku zbirku „Na margini”.

Miloš Zubac, dobitnik prologodišnjeg priznanja, zapisao je o ovogodišnjem laureatu:

„Njegove su pesme autentičan amalgam različitih žanrova, globalnog i lokalnog, kosmpolitskog i mesnog duha, uspešna formula urbanih i folklornih stilova i obrazaca, iza koje stoji jedan naizgled nonšalantni muzički alhemičar, a u biti – veoma zainteresovan i dubokoemotivan čovek. Kralj Čačka je ličnost kakva je nedostajala srpskoj muzici, neko ko će biti jednako pristupačan i razumljiv poklonicima dobre narodne i starogradske pesme, koliko i privrženicima džeza, bluza i rokenrola. Takvu sintezu svakako može da ostvari samo onaj ko sebe smatra kraljem – ma kako u tom imenovanju bilo samoironije, naročito jasne onima koji poznaju značenje toponima Čačak”.

U izuzetnoj konkurenciji u kojoj su ove godine bili Nikola Vranjković i Branko Pražić, žiri se na koncu opredelio za Kralja Čačka, izrazito svestan da je svaki od tri kandidata već učinio mnogo za afirmaciju pesničke reči u rok i bluz muzici i da je svaki od trojice na svoj način izvojevao ličnu pobedu na polju definisanja i zaštite istinskih kulturnih vrednosti u savremenoj srpskoj i regionalnoj muzici.

Pored plakete, nagradu čini jedna od gitara iz kolekcije Saše Radonjića, a svečano uručenje biće upriličeno u junu, u knjižari SOLARIS u Novom Sadu.

U žiriju za 2017. godinu bili su Saša Radonjić, Milan Korać i dr Miloš Zubac.

Foto: Remix Press arhiva