Jubilarno 15. izdanje Kreativnog kampa Sajeta biće održano od 30. jula do 3. avgusta u slovenačkom mestu Tolminu.

I ovog leta ponudiće raznovrstan muzički program, radionice, izložbe, projekcije uz obilje kreativnosti u naručju prirode reke Soče i Tolminke.
Program ovogodišnje Sajete biće otvoren u sredu, 30. jula, izložbom fotografija ”Dub photo”, Darija Seravala i Alda Ivančića (Borghesia), koja se nadovezuje na Sajetin nastup Borghesije.

Za koncertno zagrevanje godišnjice, 30. jula na Sotočju pobrinuće se multimedijalni projekat “Snaga pada u ptičijem jeziku” koji je kao idejni vođa osmislio svestrani Matjaž Weingerl, a pored sebe izabrao i eminentnu pratnju kreativne slovenačke muzičke scene kao što su Lado Jakša, Boštjan Gombač, Nino de Gleria, Andrej Trobentar.

Nakon zagrevanja, sledi udarni četvrtak, 31. jul, kad će pozornicu na Sotočju otvoriti stari poznanik Sajete – svestrani bosanski autor, pre svega one-man-band pesnik, Damir Avdić. Nakon njega nastupaće trio Trus!. Iako su članovi trija u raznim projektima i sastavima već nastupali na Sajeti, u ovom sastavu će se predstaviti prvi put. Iza njih sledi italijanska grupa Hobocombo, koja verno sledi izraz američkog avangardnog kompozitora Louisa Thomasa Hardina koja će predstaviti prošlogodišnji album “Moondog Mask”. Finale večeri u četvrtak pripada velikim povratnicima na scenu. Nakon više od dvadeset godina Aldo Ivančič i Dario Seraval vraćaju se s grupom BORGHESIA. Sajeti je pripala čast da ugosti slovenačku koncertnu premijeru “nove”, sedmočlane Borghesije koja će, pored starih hitova u novom ruhu, predstaviti i upravo objavljen album “I čovek je stvorio Boga”.

Program u petak, 1. avgusta, otvara kompozitorka mlađe generacije Bojana Šaljič Podešva i harmonikaš Luka Juhart. Koncert je plod saradnje između Sajete i Zavoda Sploh, a spada u ciklus Zvukotok. Nakon njih sledi Sajetina “povratnica”, unikatna i inovativna pevačica Irena Tomažin, koja će dočarati ukus tišine koja, doduše, uvek odjekuje. Uslediće beogradski dvojac Ti koji će predstaviti svoj album “Vidimo se!”. Taj dan pubika će biti svedok i nastupa poljsko-iranske saradnje Dus-Ti iz Nemačke, koja će predstaviti prilično udarnu savremenu improviziranu priču, što će biti odličan uvod u koncert italijanske jazz grupe The Assassins, koju vodi bubnjar i perkusionista Francesco Cusa, koji se nakon nekoliko godina vraća na Sajetu. Veče će zaokrožiti autentična austrijska elektroakustičarka Christina Nemec alias Chra, dok finale večeri pripada jednom od većih imena ovogodišnje Sajete, inovativnomu finskom kompozitoru, producentu i muzičaru Miki Vainiu.

Završno veče počinje nastupom italijanskog sastava analognih elektroničara Top Banana, koji jednim okom koketiraju sa prošlošću, dok s drugim gledaju u budućnost. Iza njih će stage zauzeti legendarni pevač benda Can, koji je pisao istoriju krautrock priče, Damo Suzuki. Nakon legende pozornicu će zauzeti predstavnici mlađe i tvrđe linije nemačkog krautrocka, trio Camera, za koje su značajni pre svega nastupi uživo budući da su njihovi inovativni nastupi na javnim mestima (stanice podzemne železnice, parkovi, ulice…) kako u rodnom Berlinu, tako i drugde, postali već pravi kult. Sve zajedno će, s live-act nastupom zaključiti Libanac iz Berlina, Rabih Beaini aka Morphosis, producent i DJ, jedan od autentičnijih autora savremene elektronske muzike. Služi se preplitanjem različitih muzičkih elemenata kao što su house, techno, avant-jazz, noise, krautrock… što rezultira jedinstvenim miksom, koji se odaziva na ime Morphosis.

Sajeta u svom programu ima i nekoliko autora koji će DJ-setovima zagrevati atmosferu u popodnevnim terminima kao i nakon završetka programa na glavnoj bini.
Nedeljno popodne će, prema tradiciji zadnjih godina, pripasti produkcijama iz muzičkih radionica.
Muzička radionica povodom jubileja vraća na Sajetu dobrog starog Francesca Cusu, koji će voditi radionicu “Naked musicians”, dok će mu u pomoć priskočiti i italijanski kolektiv Laboratorio sonoro.
Tradicionalnu vajarsku radionicu drvenih skulptura, već po petnaesti put vodi Sajetin zaštitni znak, Dušan Gerlica. Za ljubitelje pokretnih slika pobrinuće se tradicionalna filmska radionica, koja će se uz pomoć gerilskih akcija izvesti u saradnji sa srpskom produkcijom Druid.
Bez Sama Kutina i muzičke radionice za najmlađe Sajetu uopšte nije moguće ni zamisliti, stoga će ove godine biti i dodatnih dečijih aktivnosti odnosno radionice koje će voditi iskusna ekipa srpskog kolektiva Dis-Patch, u ovom slučaju Kids-Patch.
Radionicu vizualnog oblikovanja tj. scenografije “RECISCENA” vodiće Marko A. Kovačič.
Za ljubitelje reciklaže na raspolaganju će biti radionica ponovne upotrebe – NoWast3, a radiće se i kozmetika iz prirodnih materijala s Matejom Podkrajšek.
Program jubilejne 15. Sajete zaokružiće filmske projekcije, predavanja i javne debate, te iznenađenja u obliku spontanih kreativnih izliva pojedinih autora.
Sajeta omogućuje i besplatno kampovanje posetiocima u neposrednoj blizini područja gde se program održava.
Ulaznice mogu da se nabave na prodajnim mestima EVENTIM po pretprodajnim cenama do 30. Jula po ceni od 50€ za komplet, 35€ za vikend paket, četvrtak i petak po 18€, subota 21 €.
Sajeta je i ovog puta nastala u organizaciji Saveza tolminskih omladinskih društava – Multimedijskoga Centra Mink Tolmin, u saradnji sa KUD Kataman, te KUD Morgan i mnogih drugih.
Sajetu su podržali: Ministarstvo kulture, Opština Tolmin, Agrarno udruženje Tolmin, Goethe Institut Ljubljana.