PODELI

Vest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pesmi “Zemlja gori” sigurno će izazvati veliko interesovanje i razveseliti njihove fanove širom regije. Autor teksta i muzike Dino Šaran vrlo kratko se osvrnuo na pesmu koja ujedno službeno najavljuje izlazak četvrtog studijskog albuma Letu Štuke pod nazivom „Topla voda“.

”Čovjek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka”, izjavio je Dino.

Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, a o nastaloj saradnji Dubioza je poslala kolektivnu izjavu:

“Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za suradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.”

Letu Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album koji će pod imenom „Topla voda“ (Menart) izaći sredinom novembra nakon čega će uslediti njegova regionalna koncerta promocija, već 17.11. u Zagrebu, u Velikom pogonu Tvornice kulture, 30.11. u Ljubljani u Orto Baru, 22.12. u Beogradu u Domu omladine, a u prvoj polovini 2019. na red dolazi i Sarajevo.

Na novom albumu, kako i sam Šaran – autorski motor benda, ističe možemo očekivati devet pesama u kojima se isprepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Izvor: jutarnji.hr