PODELI

Rođena je 01. aprila 1959. godine u Beogradu. Njenu titulu princeze rock ‘n’ rolla i deset godina nakon njene smrti, niko nije uspeo da preuzme. Kako vreme prolazi, njena genijalnost, svestranost i talenat postaju sve više očigledni pa tako i onih koji su za vreme njenog života, a i nakon smrti blatili njeno ime, sve je manje.

Srednju muzičku školu završila je u klasi s Ivom Pogorelićem s kojim uzima privatne časove kod ruskog profesoraTimi kina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobila je ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspešno završava 1982. godine. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali bioskopa “Topčiderska zvezda”.

Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje s njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintesajzer na kojem Margita vežba. Nakon povratka s tromesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član benda.

“Katarina II” 1985. menja ime u “Ekatarina Velika” i postoji sve do 1994. godine. U tom periodu Margita Stefanović komponuje i muziku za pozorište (predstave “Klasni neprijatelj”, “Tri sestre”, “S one strane duge” i “Majka hrabrost”) i televiziju (drama “Plavi, plavi”), radi kao producent (” Karlovi Vari “) i gostuje na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (” Bejbi Kate “, Elvis J. Kurtović,” Van Gog “,” Babe “). Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića “Tajvanska kanasta” u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i “EKV” izvodeći pesmu “Tatu”.

Posle raspada “Ekatarine Velike” Margita nastavlja da se bavi muzikom. Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Godine 1995. osniva bend “EQV” sa  Vladimirom Stojićem i izdaje CD “Ti si sav moj bol” (nazvan po pesmi “Ekatarine Velike”) za bečku muzičku kuću “Coop Arts & Crafts Unlimited”. Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pesme. U tom razdoblju nastavlja da gostuje i na albumima i koncertima jugoslovenskih bendova i povremeno svira sa sastavima “Glisersi”, “Zion banda” i “Direktori”.

Krajem 90-tih njena muzička aktivnost slabi. Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić “Kaput mrtvog čoveka” što je ujedno njeno poslednje muzičko delo.

Margita Stefanović umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici, a sa njenom smrću pokidala se i poslednja nit koja je rock ‘n’ roll onakvim kakvog smo ga voleli, držala u životu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=J_V9TBynsRg]