PODELI

Svetska zvezda fado muzike Mariza, koju očekuje koncert 7. decembra u beogradskom Sava centru, upravo je završila uspešnu severnoameričku turneju, gde je primila prestižno priznanje muzičkog koledža Berkli – “Berklee’s Master of Mediterranean Music Award”.

Mariza je od kraja oktobra nastupala, između ostalog, u San Francisku, Njujorku, Čikagu i Fol Riveru,  gde joj je priznanje uručio izvršni direktor Instituta za mediteransku muziku na Berkliju (Berklee’s Mediterranean Music Institute) Havijer (Javier) Limon, koji je istakao njen “doprinos razvoju fada… i ulogu neospornog vođe generacije koja je revolucionizovala portugalsku muziku i podigla je na prestižan svetski nivo, kao nikada do sada”.

Neopisiva je čast dobiti nagradu univerziteta Berkli, jednog od najcenjenijih u svetu… Ponosna sam što je fado, koji je tako naš, tako portugalski, postao poštovan posvuda, poručila je Mariza.

 

U Čikagu, Marizu je posetila američka pevačica Oleta Adams, poznata po saradnji sa Tears For Fears u hitu “Woman In Chains”,  koja se na svom fejsbuk profilu prisetila da je Portugalku “upoznala 2015. godine u Srbiji” deleći pozornicu na humanitarnom koncertu u Kombank areni za žrtve katastrofalnih poplava.

Mariza se pojavljuje odnedavno i u novom portugalsko-brazilskom filmu “Neko kao ja (Alguem como eu)”, u kome izvodi “Ó Gente Da Minha Terra”, što se može videti i u trejleru. Vsokobudžetnu romantičnu komediju režirao je Leonel Vieira, poznat po najgledanijem portugalskom filmu ikada “Patio das Cantigas” (2015) sa preko 600.000 gledalaca.

Mariza se 7. decembra vraća u Sava centar, koju je do sada punila nekoliko puta, na turneji povodom aktuelnog, u svetu hvaljnog albuma “Mundo”. Ulaznice za koncert Marize 7. decembra na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim koštaju 3.500, 3.000, 2.500, 1.800 i 1.300 dinara.

Foto: Carlos Ramos