PODELI

Zahvaljujući saradnji Nišvil džez festivala i Kineske džez asocijacije ove jeseni Milan Petrović Quartet i Veri Naiss  trebalo bi da održe nastupe u Kini dok će se Filip Stipsić pridružiti internacionalnom orkestru CEEC Jazz Big Bandu. Ove vesti su obradovale kako muzičare tako i javnost koja voli i podržava džez scenu, ali kako smo saznali od Milana Petrovića, u okviru ovog aranžmana njihovom bendu i bendu Veri Naiss nisu pokriveni putni troškovi te se trenutno trude da obezbede potrebna finansijska sredstva kako bi put u Kinu bio realizovan.

MPQ je u potrazi za sponzorima, ljubiteljima umetnosti i džez muzike, koji će im pomoći da otputuju u Kinu i predstave svoju zemlju u najboljem svetlu: „Radujemo se što smo deo ove saradnje, čestitamo našim kolegama na izboru, verujemo u uspeh svih nas i da ćemo našim nastupima prokrčiti put srpskim kolegama, ali i ugostiti kineske kolege u Srbiji. Napominjemo da će na svojim nastupima u Kini, Milan Petrović Quartet svirati isključivo autorske kompozicije. I još jednom, pozivamo sponzore da podrže srpsku kulturu“, izjavio je Milan Petrović i napomenuo da su se već obraćali na više adresa povodom ovoga, ali da nisu naišli na pozitivan odgovor.

Milan Petrović Quartet boraviće u Kini od 30.9. do 5.10.2017. godine gde će nastupati na Chuama Music festivalu u gradu Jinčeng u povinciji Shanxi.

Saradnja Nišvila i Kineske džez asocijacije je počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević (sa direktorima jaž festivala zemalja Centralne i Istočne Evrope) kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.

Nišvil je zatim po završetku prošlogodišnjeg festivala, preko „Kineske jazz asocijacije“ pozvan da organizatorima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji.  Od predloženih srpskih umetnika kineski kulturni radnici su izabrali dva srpska benda, niški sastav Veri Naiss i beogradsku grupu Milan Petrović Quartet.

Kineska džez asocijacija je nedavno pozvala Nišvil i da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC Jazz Big Banda, a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije – za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član sastava Benny Brickman, nekoliko combo džez sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

Mladi niški saksofonista će nastupiti 23. septembra u Guandžou, u provinciji Džeđiang, povodom samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine, saopštio je Nišvil tim. Taj bend će okupiti 16 džez muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji će učestvovati kao dirigent i kompozitor. Na programu big benda naći će se džez standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku, a u cilju promocije muzičke saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.

Foto: Marina Pešić