PODELI

Ovog vikenda novosadska publika imaće priliku da prisustvuje rođendanskom koncertu benda Negativ koji će biti održan u SKC Fabrici 12. aprila.

Negativ, bend koji postoji 14 godina, može se pohvaliti mnogo čime, a pre svega fenomenalnim vokalom Ivane Peters, zatim energičnom svirkom benda i brojnim hitovima.

Ovom prilikom razgovarali smo sa Milenom Zlatnovićem, poznatim i kao Zmolen i Zmo, basistom Negativa, o dosadašnjem radu, planovima i rođendanskom koncertu koji će biti održan u Novom Sadu.

Remix: Ovog aprila bend slavi četrnest godina od osnivanja, a koliko je tu ustvari bilo efektivnog rada i da li ste zadovoljni kotiranjem benda na našoj i regionalnoj muzičkoj sceni u ovom momentu?

 Zmolen: 14 godina iz ovog ugla zaista brzo prodje. Činjenica je da imamo status jednog od uticajnijih bendova u regionu, što svakako prija. Mada smatram da je ovih 14 zaista bilo efektivno u kontinuitetu, uspeh i kotiranje bi bili daleko veći. Nažalost nekoliko puta u toku naše karijere smo morali da pravimo pauze, iz privatnih razloga, koje su trajale nekada i više od po godinu dana. Svaki put kada napravite pauzu, kada ponovo počnete to skoro kao da krećete iz početka.

Remix: Ko je bio inicijator da se oformi Negativ i kako je izbor pao na Ivanu da zauzme mesto vokala?

Zmolen: Ideja da se napravi bend je nastala jako spontano jedne prolećne večeri kada smo se neplanirano upoznali sa Ivanom. Bilo je bombardovanje i naše društvo se skupljalo na terasi jednog restorana na Bežanijskoj kosi. Svirali bi gitare, pili pivo, posmatrali PVO kako gadja “nevidljive” avione iznad Beograda. Jednom se pojavila neka druga ekipa u kojoj je bila jedna devojka koja se odmah priključila pevanju i kada je zapevala svi smo se “smrzli”. Kasnije se ona predstavila Džoniju i pitala ga da li imamo bend i da li bi napravili neke probe zajedno. Na tim prvim probama su nastali neki od najvećih hitova sa prvog albuma kao što su “Ja bih te sanjala”, “Ti me ne voliš”, “Svet tuge”… Sve ostalo nakon toga je istorija od 14 godina.

Remix: Koliko je Ivanina popularnost pomogla bendu da se brže afirmiše? Sećam se da je javnost pozitivno reagovala na njeno novo muzičko opredeljenje, podržala je i najčešći komentari su bili da se od nje i očekivalo da upliva baš u te vode.

Zmolen: Ivanina popularnost, koju je stekla sa Tap 011, je uštedela mnogo vremena bendu. Odmah smo postali mainstream rock bend, nedostajalo je samo još da se koncertno dokažemo. Za neke mlade bendove koji počinju iz početka, nekada je potrebno i do desetak godina da bi se izborili da izadju iz voda nepoznatog i neafirmisanog benda i da steknu neku publiku i pažnju medija. Mi smo imali sreću da odmah postanemo poznati i primećeni, što je svakako zasluga prethodne Ivanine karijere, pa sada i dalje mladi, a već smo veterani u ovom poslu.

Remix: Ovaj rođendan proslavićete u Novom Sadu koncertom u SKC Fabrici. Šta mogu Novosađani očekivati pošto je to ipak rođendanska svirka?

Zmolen: Mogu da očekuju da će odnos izmedju benda i publike biti veoma neformalan i opušten. Cilj svih je da se lepo provedemo, a pošto novosadska publika zna sjajno da ugosti, zato mi uvek biramo NS da slavimo rodjendan. Zapravo naš prvi samostalni nastup je bio u NS.

Remix: Nigde nije navedeno, ali mi da pitamo za svaki slučaj – da li očekujete poklone? 🙂

Zmolen: Iskreno nismo ih očekivali, ali sad kad ste spomenuli, nećemo se ljutiti ako dobijemo neke. Publika zna nekada da izuzetno maštovito i kreativno osmisli neke sitnice koje nam nekada poklone, a kroz to pokažu koliko im znači ovo što radimo. To je za svaki bend izuzetan podsticaj, jer dobijete potvrdu da nastavite da radite to što radite.

Remix: Šta je aktuelno kod vas trenutno? Spremate li neke nove pesme, hoće li vas biti na nekim festivalima … ?

Zmolen: Već su krenuli pozivi iz Srbije i regiona za razne festivale u toku leta, tako da ova sezona će biti koncertno veoma aktivna. Što se tiče novih pesama, tu postoji mnogo ideja koje nisu uobličene do kraja, a mi preko zime smo bili malo lenji, tako da sad smo u fazi budjenja iz zimskog sna.

Remix: Postoje li pesme Negativa koje su obavezno na set listi na svakom koncertu?

Zmolen: Posle 14 godina i 4 studijska albuma, nastalo je dosta pesama bez kojih se ne može. Neke pesme koje jednostavno publika zahteva. Kada se napravi set lista za neki naš koncert, skoro svaka pesma je bila hit ili spot. Tako da jako uživamo u sopstvenom nastupu, a još više kada vidimo da je publika zadovoljna.

Remix: Koju pesmu inače smatrate svojim najvećim hitom i uspehom računajući prisutnost iste na top listama, možda broj pregleda na youtube kanalu ili već neki drugi parametar, možda i subjektivni doživljaj benda?

Zmolen: Sudeći po publici, pesme “Zbunjena” i “Ja bih te sanjala” su očigledno najveći hitovi. Mi kao bend uvek volimo one neke pesme koje nisu toliko poznate. Mada se svi iz benda slažemo da je “Tango” jedna od najzrelijih i možda najboljih pesama koje smo napravili. Nezgodno je pitati umetnika koje mu je delo najdraže, to je kao da majku pitate da izabere jedno od svoje dece koje više voli.

Remix: Koliko je teško ispuniti očekivanja publike tokom jednog nastupa i da li na to utiče vrsta nastupa (svirka, koncert, festivalski nastup)?

Zmolen: Ja mislim da nama nije teško sada, jer imamo dovoljno iskustva i kvalitetnih pesama, a energije nikada nije manjkalo. Poenta je biti samo iskren u tome što kao bend radite, bez kompromisa. To publika ceni, doslednost. Činjenica je da publika postaje sve zahtevnija, jer u današnje vreme interneta, sve je dostupno, pa je normalno da svi traže da se bude na jako visokom nivou i pre svega energično. Rock koncerti su, u fundamentu, samo medjusobna razmena dobre energije.

Remix: Mi se nadamo da će novosadska publika biti vrlo zadovoljna, a da će i vama ovaj rođendan ostati u lepom sećanju. Hvala mnogo na izdvojenom vremenu. Vidimo se 12. aprila u Fabrici. 🙂

Zmolen: Mi obećavamo novosadskoj publici da će biti zadovoljna, a sa druge strane se nadamo da će nam prirediti atmosferu kakvu smo do sada dobijali, pa da sve ostane stari oprobani recept za vrhunski provod. Bend u veoma pozitivnoj atmosferi očekuje 12. april i nastup u Fabrici jer duboko verujemo da će ovo biti jedan od onih koncerata u karijeri koje ćemo pamtiti. Vidimo se.

Ivana Jovanović