PODELI

U poslednjim danima minule godine, Miloš Zubac iz Novog Sada i Nevjerni Tomo iz Zagreba, dva kantautora, dva frontmena u svojim matičnim bendovima (Prkos Drumski i Olovni Ples), a pre svega dva velika prijatelja, objavili su zajednički album „Male pesme za Draganu“. Stihove za sve pesme napisao je Milošev otac, Pero Zubac, izuzev za pesmu „Dovil“ za koju je reči napisao Miloš.

„Male pesme za Draganu“ posvećene su Dragani Zubac, preminuloj pesnikovoj supruzi – jednoj od četiri njegove ljubavi koje su bile inpiracija za čuvenu ljubavnu poemu „Mostarske kiše“, ali jedinoj s kojom je u zajedničkom životu proveo pola stoleća i s kojom je dobio dva sina, Vladimira i Miloša. Njegovi oproštajni stihovi bili su lirska okosnica ove jedinstvene pesničko-muzičke saradnje.

Pesme su nastajale između Zagreba i Novog Sada, dopisnim putem. Nevjerni Tomo, u matičnim knjigama Tomislav Zorić, snimao je svoje deonice u kućnom studiju u Zagrebu, a Miloš Zubac u studiju Milana Koraća u Novom Sadu. Aranžmane i produkciju potpisuje Nevjerni Tomo, a muziku zajedno – Nevjerni Tomo i Miloš Zubac.

Album je dostupan za slušanje i besplatno preuzimanje na Bandcamp stranici OVDE.

Srđan Strajnić, muzički publicista iz Beograda, svrstao je “Male pesme za Draganu” u pet najboljih regionalnih izdanja u 2016. godini i napisao: „Pesme govore o periodu pokušaja privikavanja na veliki gubitak, vrtenju filma uspomena, preispitivanja svojih postupaka, o praznini koju je izgleda nemoguće ispuniti u onom najtežem periodu, od trenutka smrti do četrdesetog dana kada po starom verovanju duša pokojnice odlazi u nebesa. Nema nas više, Neko tih i lep kao ti, Nesveti a sveti, Šta si sanjala kada si odlazila…i samo navođenje naslova tera suze na oči. Intiman album, samo za hiperemotivne.”