PODELI

Prvi dobitnik nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje iz fondacije Saše Radonjića za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici je književnik i kantautor, Miloš Zubac.

U obrazloženju žirija je navedeno sledeće: “Miloš Zubac je rođen u Novom Sadu gde se školovao i doktorirao na Katedri za srpsku književnost i jezik, odbranivši disertaciju o poetici Duška Trifunovića. Spisak onoga što Miloš Zubac nije učinio za afirmaciju pesničke reči u muzici je mnogo kraći od spiska onoga što JESTE učinio! Otuda izdvajamo samo ono najbitnije: kao frontmen i osnivač sastava PRKOS DRUMSKI Zubac je tokom petanestak godina potpisao većinu njihovih pesama, što kao autor stihova, a neretko kao autor muzike na stihove klasičnih liričara sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Pokretač je i utemeljitelj renomiranog festivala autorske muzike koji nosi naziv jedne od njegovih pesničkih zbirki – POEZIKA, čime je nedvosmisleno profilisana fizionomija ove manifestacije. Inspirator i osnivač je regionalnog muzičkog kolektiva NOVI ODMETNICI izrazito orijentisanog ka artikulisanju visoko poetiziranih tekstova i svakovrsne pesničke baštine, čije aktivnosti je ovekovečio u knjizi REZERVNA KULTURA. Kao recenzent muzičkih albuma vrlo posebnog senzibila, sa mnogo pronicljivosti i osećaja za unikatno i vredno, znatno je doprineo afirmaciji niza kantautorskih ostvarenja. Sve nevedeno, izdvaja na veoma suveren način ime i delo Miloša Zubca kao prvog dobitnika nagrade STRUNE OD SVETLA. ”.

strune_plaketa

Pored plakete nagradu čini jedna od gitara iz kolekcije Saše Radonjića, a svečano uručenje će biti upriličeno 19. juna u knjižari SOLARIS u Novom Sadu.

Žiri čine: Saša Radonjić i Milan Korać.