Viva Dance Academy iz Novog Sada 25. maja 2022. godine u pozorišnoj sali NIS-Gazproma u dva termina (od 18h i od 21h) realizovaće izvođenje predstave, mjuzikla “Teorija relativiteta”.

Ovom prilikom novosadskoj publici biće predstavljen nastavak prošlogodišnjeg mjuzikla “Ja sam Mileva Marić Einsten” koji je izuzetno dobro ocenjen od strane pozorišnih kritičara.

Karte za mjuzikl “Teorija relativiteta” mogu se kupiti po ceni od 1000 din online putem sajta www.vivadance.rs ili fizički na neposredno pred predstavu u NIS-u. Za učenike osnovnih škola organizovan je grupni dolazak sa ulaznicama sa popustom.

Glavna uloga Mileve Marić Einstein poverena je balerini Anđeli Joković i balerini Jovani Sijerković koje važe za jedne od najtrofejnijih i najuspešnijih mladih plesača u Srbiji.

Uloge mlađih Mileva Marić igraće Nikolina Janković,Sara Miljević, Simona Bajić i Mia Živković. Uloga Alberta Einsteina poverena je Luki Stankoviću koji se odlično snašao u plesnim i scenskim izazovima, dok će balerina Srna Matković igrati Alberta Einsteina u ranoj mladosti.

Jedne od značajnijih uloga u mjuziklu, lik oca i majke Marić, igraće Milorad Miljaković i Maja Brukner. Scenario, dramaturgija i režija su povereni su mladim, a već i uspešnim rediteljima Ivanu Vanji Alaču iz Beograda i Vladislavu Velkovskom iz Požarevca.

Koreografiju u mjuziklu “Teorija relativiteta” potpisuje ponovo Gordana Oreščanin koja je inače i potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je svih najviših međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i kao umetnosti.

Saradnici u koreografiji su Aleksandar Boškov i Staša Kukić. Za dizajn svetla zadužen je Tihomir Stojšin još uvek student Akademije umetnosti. Kostimografkinja Nataša Vranešević ponovo je zadivila kostimima.

Trenutno u Novom Sadu u godini titule Evropske prestonice kulture u toku je program HEROINE i ovaj mjuzikl se savršeno uklapa u predstavljanje jedne novosadske heroine svoga doba.

Podsećamo publiku da su danas mnogo bolji uslovi izražavanja, stvaranja i inovacija nego početkom 19. veka, ali još uvek se osete tragovi tako dugotrajnog neravnopravnog odnosa prema ženama koje je mIleva proživljavala, a koje će se naročito obrađivati u ovom mjuziklu i sve sa ciljem naglašavanja posledica koje takav odnos uzrokuje bez obzira na vreme i prostor.

Kroz prepoznavanje sličnosti i pravljenja paralela sa današnjim vremenom i prostorom publici će kroz scensko izražavanje biti predočene posledice negativnog odnosa prema ženskom polu bilo kog uzrasta u bilo koje vreme i bilo kom prostoru. Viva Dance svih svojih 29 godina postojanja još uvek važi za najtrofejniji plesni klub u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije.

Do sada su izvodili nekoliko mjuzikla o važnim ženama iz istorije, pa je tako njihov prethodni mjuzikl “Ko se boji Isadore Duncan” izvođen po svim značajnim festivalima i manifestacijama u Srbiji. Mjuzikl “Teorija relativiteta” je projekat koji se finansirao is budžeta Republike Srbije Ministarstva kulture i informisanja