Foto: Promo

U četvrtak 14. marta u novosadskoj Fabrici koncert će održati stari bend sa novim imenom koji dolazi da svima onima koji su godinama unazad na koncertima Hladnog piva tražili hitove sa prva tri albuma, ispune želju. Zoki, Suba i Šoki sada se zovu Savršeni Marginalci i imaju novog frontmena za kog kažu da je nešto najbolje što je moglo da im se desi. Koja je posebna konekcija koju imaju sa Novim Sadom, kako ih je prihvatila publika sada i još mnogo toga rekao nam je Suba, a sve to sledi u nastavku teksta.

Sigurna sam da postoji milion pitanja koje bi vam publika postavila ali mi ćemo se ovaj put baviti stvarima koje su se skoro desile, kao i informacijama koje kruže u poslednje vreme. Jedna od tih informacija je prvi koncert Savršenih marginalaca u Srbiji i to baš u Novom Sadu. Da li je Novi Sad izabran kao prvi sasvim slučajno, ili onaj “trač” koji kruži gradom da se vi i Novi Sad posebno volite nije daleko od istine?

Suba: He, he … u svakom “traču” ima ponešto istine. Ako me sjećanja ne varaju mislim da smo, što se tiče Srbije, u Novom Sadu kao Hladno pivo najviše puta nastupali. Od mnogobrojnih Exita, preko NS Time-a, Fabrike, Sajma, Oktoberfestova pa sve do glavnog trga. Uvijek smo bili fenomenalno primljeni i tražila se karta više, a da ne spominjem gomilu dragih prijatelja koje smo godinama stekli. Tako da bez pretjerane skromnosti možemo reći da mi i Novi Sad imamo neki specijalni connection pa je bilo i logično da prvi koncert u Srbiji odsviramo baš u Novom Sadu.

Kao Savršeni marginalci imali ste nekoliko nastupa u Hrvatskoj i kako su mediji napisali, bili su to koncerti za pamćenje. Da li ste očekivali da će publika biti toliko zainteresovana za vaše koncerte i šta vam to zapravo govori?

Suba: Očekivali smo da će to biti interesantno ljudima koji vole rane radove HP-a, pa prema tome smo i očekivali da će većinom posjetitelji biti naših godina, znali smo čak da ih ima puno, ali ono što nas je iznenadilo je njihova kondicija jer niti nakon sat i pol svirke ta grotla mokrih tijela nisu prestajala pjevati sa nama. Naravno bilo je tu i mlađe populacije koja je vjerojatno prvi put u životu čula tu set-listu. Kako je to  jedan moj prijatelj rekao, “kada je krenuo BIS opet su mi se noge odsjekle kao i na početku koncerta”. Mislim da nam to govori da smo napravili baš ono što se očekuje od nas. Rasturili smo.

Foto: Promo

Hladno pivo bio je jedan od najvećih i najuspešnijih bendova u regionu i vaš razlaz mnogi su veoma teško podneli. Neću vas pitati za to kako ste se vi osećali onog momenta kada vas je Mile obavestio da želi nastaviti karijeru u nekom drugom pravcu i bez vas, ali ću vas pitati kako se osećate sada nakon svega?

Suba: Pa osjećamo se vrlo eventualno! :-))) Šalim se. Pa čuj, mi nikada nismo imali pripremljen “plan B” kojeg bi se uhvatili u slučaju raspada HP-a. Znali smo da nas trojica braće želimo ostati zajedno i nastaviti raditi ono što smo čitav život i radili, svirati žestoku i brzu muziku. Započinjati potpuno novu karijeru u našim godinama nije dolazilo u obzir tako da nam nije dugo trebalo da shvatimo što nam je zapravo činiti. Naći najboljeg mogućeg frontmena na svijetu i krenuti “on the road” brzo i žestoko.

Naravno da ste bili glavna tema svih razgovora jedno vreme, kako svih nas koji se bavimo muzikom na ovaj ili onaj način, ali i među “običnim” narodom koji je razvijao razne teorije. Na kraju, kada su svi sve saznali, usledio je talas oduševljenja kada ste objavili da ćete održati koncerte sa pesmama sa prva tri albuma, jer nekako ona publika koja vas je zavolela u tom periodu, uvek se bunila i tražila više starog dobrog panka iz tog perioda. Da li su i vama lično nedostajle sve te pesme i da li sada imate možda osećaj kao da se vraćate u prošlost ili je ovo neki potpuno novi osećaj?

Suba: Mi smo i 2014.g. ,kad smo radili ta 3 “high-speed” rasprodana koncerta u Zagrebačkom KSET-u znali da postoji gomila naše publike koja tu prvu fazu HP-a, zbog mladosti, uopće nije proživjela. Ono što nismo znali je da će odmah usljediti pozivi iz svih krajeva regije da bi i oni takav koncert u svom gradu. Na neki način u to vrijeme nam se činilo kao da smo otvorili Pandorinu kutiju jer nismo zamislili taj “hommage” Džinovskom kao regionalnu turneju a radili smo i na novom albumu. Dolaskom Krmpe te sve pjesme su dobile neki novi život, a mi frontmana kakvog samo možeš poželjeti i kao što to Zoki voli reći “prošlost je za nas svjetla budućnost”. Dugo se nismo ovako dobro osjećali.

Foto: Promo

Krmpa se, koliko vidimo, odlično snalazi u ulozi frontmena, mada to i nije iznenađenje jer on je čovek koji se muzikom bavi jako dugo, ali zašto je odluka pala baš na njega i ko je tu koga “smuvao”, vi njega ili on vas?

Suba: Krmpa je naš dugogodišnji dragi kolega i još draži prijatelj. Još 1992.g.  smo prvi put nastupili zajedno, naravno on sa Deafness by noise, a mi sa Hladnim pivom. Gostovao nam je i par puta na koncertima gdje je otpjevao “Rigoletto” sa nama i tada smo već shvatili da je taj momak nešto posebno. Sve nakon toga je samo bio logičan sljed. Pitali smo ga da li bi htio sa nama prašiti prva tri albuma HP-a, on je rekao “pa gdje ste bili dosad?”. Uhvatio se mikrofona, za mjesec dana poskidao 40 pjesama i eto nas.

Sasvim je logično da se nadamo novim pesmama i novom albumu, pa nam recite da li radite nešto po tom pitanju i ako da, kada bi otprilike mogli da očekujemo i da ih čujemo?

Suba: Nitko od nas ne misli drviti samo po starim pjesmama tako da trenutno radimo i na novim pjesmama. Savršeni marginalci su albumski band, što znači da nećemo izbacivati singl po singl kako se to danas radi nego ćemo izbaciti najavni singl pa onda odmah album kako se to nekad radilo. Novi album možete očekivati početkom 2025.g. a najavni singl koji mjesec prije. Veselimo se tome kao prasad.

Foto: Promo

I za kraj tri brza i kratka, leksikonska pitanja:

  – Bend/pevač sa kojim bi u sadašnjoj postavi uradili duetsku pesmu?

Suba: Imamo poseban prijateljski odnos sa Goblinima i Atheist Rapom tako da bih volio jednom nešto izbaciti s njima.

– Koncert koji vam je ostao u sećanju kao najemotivniji?

Suba: Uh, jako ih je puno jer mi uvijek dajemo 200% na koncertu, ali ako moram izabrati onda Pogon Kulture u Rijeci dana 01.12.2023.g..  Back on the stage again!

 – Omiljeno mesto u Novom Sadu?

Suba: Bit će ovo jedan lijepi sukob interesa… He,he, … ali jednostavno obožavam SHAMROCK PUB!

Intervju priredila: Andrea Magazin