Decembar je uvek rezervisan za sumiranje svega što se desilo u protekloj godini. Svi pravimo završne račune za ovu godinu privatno i poslovno.

Zamolili smo neke od muzičara da naprave svoju listu Top 5 albuma i pesama u protekloj godini koje ćemo objaviti u narednim danima. Prva za vas svojih Top 5 + 6 (pročitaćete i zašto 6) izdvojila je Jovana Đurović, pevačica somborskog benda Line Out. Somborci su iza sebe ostavili veoma uspešnu 2012. godinu, a evo i ko je po Jovani, takođe imao uspešnu godinu.

 

 

Uh, moram da priznam da sam imala težak zadatak. Ova godina nije bila baš najplodnija za muzičare, a naročito one koji su ‘moj fah’.

Čini mi se da se mnogo muzičara opredelilo za izdavanje singlova, u kompletu sa spotom… verujem da se više isplati, naročito na našim prostorima. U tu ruku sam imala teži posao sa odabirom albuma, no recimo da bi lista trebalo da izgleda ovako. S tim da ja stvaaarno nisam mogla da nađem peti album…ubila sam se razmišljajući, prevrćući svest i nesvest, ali ništa…

P.S. Dok sam ponovo pretraživala i preslušavala pesme i različite izdavače da sklopim ovaj ‘nesrećni’ spisak, primetila sam da ove godine ima dosta mladih muzičara. To mi se činilo kao skroz interesentan moment. Konačno i muzička industrija da doživi revitalizaciju (s tim da se superstarovi a-la-Lady-Gaga-Gugu ne računaju u ovaj fenomen revitalizacije) – mlade generacije su sada spremne da pruže svoj autentični muzički senzibilitet. Aplaudiram tome!

Dakle…

 

Albumi:

  1. Grizly Bear kvartet je ove godine osvežio opus albumom “Shields”. Apsolutno ispunjena očekivanja. I sam podatak da su pod izdavaštvom Warp produkcije od početka, govori o njihovom specifičnom izrazu. Otprilike bum kakav su napravili (iako prekasno) Black Keys, takav udar očekujem od ovog albuma… Dakle psihodeličan rock koji uz razne ‘intertekstualne’ eksperimente, odnosno implementiranje paterna drugih žanrova poput kabarea, džeza i folka, dobija dimenzije spejs mjuzikla. Barem ih ja tako doživljavam.
  2. Flying Lotus, dobro poznati kalifornijski producent i reper izdao je album“Until the Quiet Comes”. Mene je kupio još pre dosta godina sa pesmom ‘Tea-leaf Dancers’ u kojoj je gostovala i fantastična Andreya Triana. Jedan krajnje interesantan senzibilitet. U ovom albumu je, rekla bih, uspeo da objedini sve svoje težnje (ipak je on rođak Džona Koltrejna, producent elektronske muzike i reper u isto vreme) – od plišano-produciranog IDMa do hibridnih potomaka (sada već prevaziđenog) dub stepa. Naravno, Erika Badu koja gostuje u pesmi ‘See Thru To You’ čini album još lepšim.
  3. LAMB je jedan od meni omiljenih elektro dvojaca i sama činjenica da su se vratili na scenu, za mene je bila dovoljna. Album “Five” je jedno sentimentalno osveženje. Naravno da su ostali na visini zadatka, iako se toliki niz godina nisu pojavljivali kao ovaj projekat. Baršunasti glas Lou Rhodes i uvek upečatljiva elektro-trip-hop pozadina su kombinacija koja svaki put može da učini istinski najež kod mene.
  4. Kendrick Lamar je objavio svoj album prvenac – “good kid, m.A.A.d city”. Budući da nisam ljubitelj savremenog kalifornijskog repa, dohvatila sam se njegovog albuma sa velikom rezervom. Međutim, dečko me je potpuno iznenadio. Nema tu besmislenih lascivnih rima o guzicama i želji da se bude milioner, već naprotiv. Čak i kada koristi motive poput novca, lakih žena i tome slično, koristi ih u mračno ironičnom, ponekad satiričnom tonu. U neku ruku čovek vrši propoved kroz ličnu priču, što je meni uvek interesantno (ukoliko je dobro odrađeno, podrazumeva se). Produkcija sasvim na mestu, tekstovi super, album ujednačen – sve u svemu odličan!

 

Singl izdanja:

  1. Hiatus Kaiyote je mladi future-soul bend iz Melburna. “Nakkamara” je singl koji prosto ne mogu da izbacim iz glave, niti da prestanem da slušam (što je veoma retko, budući da ne volim da slušam istu pesmu iznova)!! Ne mogu da dočekam da izbace nešto poput celokupnog albuma, ako to uopšte planiraju. Oni su najlepše iznenađenje ove godine!
  2. Lianne La Havas, mlada britanka specifičnog vokala. Nešto između načina pevanja Erike Badu i boje glasa Lorin Hil. S tim da je žanr u kojem se kreće suprotan i od jedne i od druge pevačice. “Lost and Found” je jako lepo predstavlja, jer sentimentalni mladalački zaljubljeni ton o kojem ona prelepo peva, jeste nešto što obiluje i ovom pesmom.
  3. SOHN je austrijski producent koji je singlom “The Wheel” uskočio u moje horizonte i zauzeo veoma veliki slušni proctor, da se tako izrazim. Opet je u pitanju fragilni senzibilitet, s tim da je elektronska muzika u tom tonu nešto sasvim drugačije od sentiša koji se izvodi vokalno-instrumentalno. Dakle, on me je ovom pesmom bezmalo ubedio u besmislenost ljudske evolucije “All this fuss over nothing, reinventing the wheel, all this searching for something that’s not real” …
  4. Bjork je ljubitelje svog zvuka iznenadila albumom sa remiksima njenih pesama. Jedan od tih remiksa – “Virus”(Hudson Mohawke Peaches and Guacamol Remix) – zaokupio je i moju pažnju. U svom prepoznatljivom maniru, ona stvara zvuke i reči kao jedno stopljeno jedinstvo, propraćeno neartikulisanim glasovima…a sve to je u ovom remiksu dobilo novu dimenziju.
  5. Stillnes je jedini dobio mesto na ovoj listi, kao izvođač sa naših prostora. Pomalo je to i tužno, ali zaista me ove godine ništa nije toliko zaokupilo. Nije se ni mnogo izdavalo ove godine na Balkanu, pa je u neku ruku ova usamljenost jednog benda sa naših prostora smislenija. “Moja Generacija” u meni budi neku potisnutu snagu revolta. Potisnutu u smislu da je odavno neki muzičar(i) nisu u meni probudili. To je ona vrsta angažovane muzike koja je neophodna ljudima na ovim prostorima, ali isto tako i celom svetu zavijenom u licemrje kapitalizma i potrošačkog duha… vreme je da umetnost preuzme neke stvari u svoje ruke i počne da menja svet, milimetar po milimetar. Ova pesma je početak tako nečeg. Senzibilitet koji meni savršeno odgovara i koji ja negujem kroz svoju muziku.

(6. Line Out feat. Shpira i remiks pesme “Cynicism”. Mislim da je važno da spomenem ovaj remiks, iako je u pitanju pesma mog benda, zato što je Shpira uradio sjajan posao. Ovakav zvuk, IDMovski ritam i surferski ton, jeste nešto što na našim prostorima nije svakodnevna pojava. U tu ruku i zaslužuje bonus mesto na mojoj listi jer je Shpira odličan producent i muzičar.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.