Instrumentalni space-rock sastav MOON je u ponedeljak 11. juna 2018. obelodanio samostalno izdanje svog prvog albuma „Maybe We’ll Come Back“ pojavljivanjem na digitalnim servisima (iTunes, Deezer, Spotify, Google Play, Apple Music, itd.).

Album „Maybe We’ll Come Back” predstavlja prvi singl „Lux Aeterna“, snažna space-rock izvedba ambicioznog simfonijskog komada iz filma „Requiem For A Dream“.

Od uvodne „Take Off“ do epiloga „Lux Aeterna“, šabački trio MOON nas vodi na putovanje neistraženim dalekim prostranstvima. Gitarski nošena i najčešće minimalistička „straight-ahead, no-nonsense“ melodija i rifovi su u osnovi većine komada ove kosmičke priče.

„Idemo tamo, zato i postojimo. Možda se vratimo“, poručuje bubnjar Miroslav Stanković i dodaje, „Slušaoca vodimo u našem space-taksiju na putovanje kroz univerzum. Ne znamo baš gde idemo i neće biti lako, ali sigurno ćemo se dobro provesti“.

O trajnoj privlačnosti instrumentalne muzike, Miroslav govori „Ova putovanja i doživljaji mogu biti interpretirani raznoliko. Instrumentalna muzika će uvek biti posebna jer, najpre, niko vam ne govori o čemu je pesma. Vašoj mašti ostavlja da priču poveže sa doživljajem, koji ne mora svaki put da bude isti. Ako je pesma instrumental, možete zaboraviti na naslov i napraviti da bude šta god želite. To je sloboda koju instrumetalna muzika daje, mogućnost da svoju priču urežete u nju“.

Kao uticaje i inspiraciju bend navodi The Who, Y.J. Malmsteena, J. Gagarina, Spaceballs i video igre sa Commodore 64 i Amige 500.

Prvenac benda MOON je sniman u zagrebačkom Chicken Sound studiju februara 2018. Za snimanje, mix i mastering zadužen je Vedran Kovačić-Beli, poznat po radu sa ABROAD EXPERIMENTS, A|SYMMETRY, JUDETTE, BANG BANG, i dr. Mix verzije prvog singla „Lux Aeterna“ potpisao je vrsni hrvatski inženjer zvuka Igor Pauk, dok se za mastering pobrinuo Drago Smokrović Smokva. Synthove na albumu je komponovao zagrebački industrial rock / trip hop umetnik Filip Majdak, koji je uradio i remix pesme „Take Off“. Omot albuma je delo makedonskog dizajnera Zorana Kardule, čuvenog po transformacijama starina u forme primenjene umetnosti.

MOON je instrumentalni space-rock trio koji dolazi iz Šapca i čine ga iskusni muzičari domaće scene. Gitarista Milan Katanić je poznat po radu u legendarnom crossover bendu iz 90-tih, Ništa ali logopedi. Zajedno sa basistom Mikijem Stankovićem svira u alt-rock sastavu ELEVEN koji radi od 2008. godine i iza sebe imaju četiri MTV Adria Top 20 regionalna singla. Mikijev brat Miroslav Stanković je za bubnjevima. MOON su se predstavili 2017. godine singlovima „Escape“ i „Voyager 1“ i prvim samostalnim nastupima, uključujući i festivale poput šabačkog URM i kragujevačkog Arsenal Festa, gde su svoj audio-vizuelni izraz predstavili u punom svetlu zatvaranjem druge večeri na Demolition bini.

U petak, 15. juna, nastupaće u Bačkoj Palanci na drugom Palanačkom Dunav festu gde ćete pesme sa albuma moći da čujete uživo.

Album možete preslušati i nabaviti OVDE.

Foto: Marko Maksimović