PODELI

U subotu, 12. maja, u Barutani u Beogradu biće održan Antievrovizijski koncert grupe Mortal Kombat i to deveti put. Iako su na ideju došli slučajno, ona je zaživela, a publika svake godine jedva čeka finale Evrovizije, ali zbog zagaratovano dobrog provoda u Beogradu.

Povod našeg razgovora je tradicionalni Antievrovizijski koncert koji će biti održan 12. maja u Beogradu. Za neupućene, koncert se uvek održava u terminu finala Evrovizije. Hipotetički, ako bi vas RTS predložio da predstavljate Srbiju na Evrovoziji, da li biste se odrekli svoje tradicije da biste stekli evropsku slavu?

Gera: Pa, krajnje je nerealno da se to desi. Nit’ smo neki pevači, nit’ smo neke ribe. Ali, hipotetički, već imamo i dogovor ako se dogodi tako nešto. Kriki ide na Evroviziju, mi na Antievroviziju. Dve gaže za jedno veče – nije loše! Kriki donosi devize.

Vrti mi se jedno pitanje u glavi od kako sam videla najavu za ovaj koncert-na šta ste sve spremni kako bi snimili originalne video pozivnice? Počinju da me plaše vaše ideje.

Gera: Što tebe plaše? Ti stojiš bezbedno iza ekrana, dok je muka tamo negde gde smo mi. Shvatili smo da ljude, jednostavno, boli dupe za bilo šta što nije skandal, sex i nasilje… Pošto još uvek nismo vični sex skandalima, bol je naš odgovor. Snimamo reklame dok se pržimo tejzerima, jedemo najljuće paprike, streljamo se pejntbolom… i svi su zadovoljni! Nas boli, ljudi se zabavljaju, koncert najavljen – mislim da je efektno.

Kao podrška nastupaju Bolesna štenad i SMF. Koliko gostiju iznenađenja će biti ove na Antievrovizijskom koncertu?

Gera: Nadamo se, kao i prethodnih godina, preko 1500, jer svako ko je kupio kartu i nije na spisku je, automatski, gost iznenadjenja za nas.

Šta misliš kakav bi bio rijaliti sastavljen od likova opevanih u vašim pesama? Zamisli na jednom mestu da se nađu: papučar (ukoliko ga žena pusti da učestvuje), emo, vegan, lik isti Ešton Kučer, metalac, pozer…

Gera: Pa, znači fali samo Ešton Kučer…

Družite li se sa papučarima? Dolaze li oni na vaše koncerte?

Gera: Ponekad za tu pesmu volimo da kažemo i da je autobiografska, ali je definitivno inspirisana nekim našim prijateljima koji okružuju ili su okruživali bend. Ne znam da li će me sad mrzeti ostatak, ali ja mislim da je svaki muškarac papučar, pitanje je samo da li je naleteo na “pravu” žensku i kada će se papučarstvo aktivirati. Nije problem poštovati žene, problem je izgubiti dušu. I sve to da bi te ona “prihvatila”, tj oblikovala u neku amorfnu masu koju nisi činio pre nego što ti je dala p…

Poslednji singl „Rijaliti“ predstavljen je kroz video spot, kao i prethodni „Papučar“. Radite li na novom albumu?

Gera: Mi stalno radimo na novom albumu, čak i probe na kojima treba da se prodju stare stvari mi potrošimo na nove. Materijala ima, samo se sukcesivno objavljuje. Pesme često ostanu neprimećene ako ih ne prati video, a ovog puta nam je u tome pomogao i naš prijatelj Viktor Savić, koji je u poslednjem spotu dočarao zombiranog rijaliti gradjanina.

Nakon Antievrovizijskog koncerta družimo se na letnjim festivalima. Arsenal fest u Kragujevcu je potvrđen, HillsUp na Zlatiboru takođe. Ima li još potvrđenih datuma?

Gera: Ima ih dosta, ali kao što ti većina kaže: “Dok oni ne potvrde i objave, moramo da ćutimo!”. Biće nas ovog leta po festivalima širom Srbije i regiona, to je ono što mogu da ti kažem… Konobar?!

Ivana Jovanović

Foto: Remix Press arhiva