Foto: Nefer-Suvio

Duran Duran, britanske rock ikone, vraćaju se u Hrvatsku na premijerni nastup u pulskoj Areni u utorak 30. jula 2024.

Jedan od najvećih pop bendova svih vremena, svoj povratak tempiraju sedam godina nakon rasprodanog koncerta na zagrebačkom stadionu Šalata. Novi nastup u Hrvatskoj zakazan je na možda i najlepšem koncertnom prostoru koji ovaj dio Evrope ima. Dve hiljade godina stari amfiteatar u Puli biće savršena bina na kojoj će Duran Duran podsetiti na bezvremensku kolekciju hitova i prilika čuti novi album “Danse Macabre”.

Bend na najnovijem izdanju predstavlja mračnije melodije, nove pesme, obrade i posebne verzije njihovih klasika. Uz singl “Black Moonlight” i naslovnu “Danse Macabre”, tu su i obrade Billie Eilish, The Rolling Stonesa, Siouxsie and the Banshees, saradnje s Victoriom De Angelis iz Måneskina, Nileom Rogersom i ranijim članovima benda. The Independent ga naziva pravom poslasticom, a The Telegraph piše da je reč o “jako dobroj zabavi”.

Duran Duran bez sumnje su jedan od najvećih mainstream bendova i muzička institucija koja je iznedrila neke od najvećih pop hitova svih vremena. Više od četiri decenije duga karijera, 16 studijskih albuma i preko 100 miliona prodatih ploča širom sveta te nagrade, poput one za životno delo, dva Grammyja, BRIT Awards za izvanredan doprinos muzici, mesto u Holywood Walk Of Fame, kao i uvrštavanje u Rock & Roll Hall Of Fame, označili su Duran Duran jednim od najprepoznatljivijih bendova našeg doba.

Držeći prva mesta na top listama najboljih UK singlova, bend je predvodio britansko osvajanje američkog tržišta s čak 21 singlom na top 10 listi Billboardove liste, a njihova “A View To A KIll” jedina je tematska pesma iz filma o Jamesu Bondu koja je dostigla prvo mesto US top liste. Od početaka uz istoimeni album “Duran Duran”, naslednika “Rio”, “Seven And The Ragged Tiger” i “Notorious”, “Big Thing”, ili ipak “Thank You”, “Red Carpet Massacre”, “Paper Gods”, podarili su niz neverovatnih hitova.

Povezujući generacije fanova i horde obožavatelja Duran Duran puni najveće stadione dok pesme i dalje čine obavezan repertoar radijskih stanica.

Predvođeni harizmatičnim Simon Le Bonom, kao muzičke i modne ikone uticali su na generacije muzičara i pop kulturu. Ostaju jedan od najviše obrađivanih bendova uz verzije Franz Ferdinanda, Korna i Deftonesa, do Courtney Love ili  The Notorious B.I.G.-a.

Više od četiri decenije od prvog pojavljavanja na muzičkoj sceni, Duran Duran je i dalje u naponu snaga. Pula će tako čuti bezvremenske megahitove kao što su “Hungry Like A Wolf”, “Rio”, “Wild Boys”, “Come Undone”, “Ordinary World”, “Union Of The Snake”, “The Reflex”, “A View To A Kill”, “Girls On Film”, “Save A Prayer” ili “Notorious”.

Nastup u pulskoj Areni biće kruna izuzetno koncertno aktivnog razdoblja za Duran Duran, uključujući i rasprodate koncerte u arenama o UK-u, Irskoj, Kanadi i severnoj Americi, poput onog na Madison Square Gardenu u New Yorku. The Telegraph je live nastupe opisao kao dekadentne i bombastične, The Times bendu daje kraljevski status, a Clash kaže da je “reč o prvoklasnom izvođenju” dok The Spectator piše da su Duran Duran “nacionalno blago”.

Publika iz cele regije, imaće ih prilike videti na velikom letnjem open air spektaklu 30. jula u pulskoj Areni.

Ulaznice za pulski nastup u prodaju kreću u petak 2. februara u 10:00 sati. Early bird cene za parter stajanje su 87 eura, za tribinu sedenje 119 eura i travu gore stajanje 68 eura.