PODELI

John Michael Osbourne, rođen je 3.decembra 1948.godine u Birmingemu. Svi ga znaju kao jednog od pevača legendarnog sastava Black Sabbath. Imao je dosta teško i siromašno detinjstvo, bio je jedan od šestoro dece, roditelji su mu radili u lokalnoj fabrici i živeli su maloj kući koja je imala samo dve sobe. Već sa 15 godina Ozzy je napustio školu i počeo je da se bavi sitnim krađama ( televizori, garderoba…) zbog čega je i robijao neko vreme. Muziku je otkrio u to vreme i to zahvaljujući Bitlsima i pesmi “She loves you”. Upravo ta pesma bila je prekretnica u Ozzijevom životu i tada je shvatio da želi da se bavi muzikom za ceo život.

ozzy-osbourne-today-early-years

Članovi Black Sabbatha odrasli su u istoj četvrti radničkog grada Astona kod Birminghama u Engleskoj, ali
njihovi odnosi u detinjstvu su bili sve samo ne prijateljski. Odrastajući, razvili su zajedničku ljubav prema
muzici. U početku su svirali u rivalskim bendovima ali nakon njihovog brzog raspada uskoro su počeli, zajedno s bubnjarem Bill Wardom, svirati zajedno. 1967.godine osnovali su Polka Tulk sa Osbourneom kao glavnim vokalom, Iommiem na gitari, Butlerom na basu, Wardom na bubnjevima, Jimmy Phillipsom na ritam gitari i saksofonistom Ackerom. Phillips i Acker su ubrzo izbačeni iz benda, a preostali kvartet se preimenovao u Earth Blues Company, skrativši nedugo potom ime u Earth. Svirajući žešći blues rock po nekolicini lokalnih klubova uspeli su da pridobiju mali skup obožavatelja. Dve godine kasnije,1969., Iommi napušta Earth ali samo nekoliko meseci kasnije vraća se u svoj stari bend s potpuno novom idejom. Zaintrigiran popularnošću horor filmova, Iommi je odlučio da pokuša stvarati zastrašujuću muziku. Gonjeni Butlerovim interesom za crnu magiju, bend je sastavio nekoliko mračnih pesama, među kojima su bile “Wicked World” i “Black Sabbath”, a odmah potom su se preimenovali u Black Sabbath.

Black Sabbath 1

Sa bendom Black Sabbath Ozzy je imao veoma uspešnu karijeru, međutim zbog jedne svađe napustio je bend 1978.godine. Nakon par meseci se vraća kako bi snimio “Never Say Die!”, ali naredne godine zauvek napušta Sabbath kako bi započeo uspešnu solo karijeru.

Sarađivao je sa mnogim bendovima i  muzičarima, kao što su : Gary Moore, Lee Kerslake(Uriah Heep), Don Airey (Deep Purple)… Dobitnik je mnogih prestižnih muzičkih nagrada. Njegov solo projekat ocenjen je kao odličan od strne mnogih kuzičkih kritičara.

Osnivač je i čuvanog Ozzfesta. To je godišnja muzička festivalska turneja u SAD-u (par puta je održana i u Evropi) na kojoj nastupaju mnogi heavy metal i hard rock sastavi. (Black Label Society, Hatebreed, System of a Down, Disturbed, Slipknot, DevilDriver, Coal Chamber, Marilyn Manson, Slayer, Fear Factory, Static-X i drugi.).

Oženjen je Sharon Osbourne i imaju troje dece. Njegova supruga i deca stekli su popularnost zahvaljujući
rijaliti programu iz 2002. The Osbournes, koji prikazuje svakodnevne scene iz njihovih života.

Marija Ćurčija