Na današnji dan rođena su tri svetska književnika.

Dvojica od njih su dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

 

Najstariji od pomenutih je engleski pisac irskog porekla Fingal O’Flaerti Vils, poznat kao Oskar Vajld.

Rođen je 1854. godine u Dablinu, svesno je rušio sve društvene konvencije, pa je i dve godine proveo u zatvoru zbog homoseksualizma. Nije prestajao da iznenađuje javnost. Umro je u Parizu 1900. godine. Njegova najpoznatija dela su roman “Slika Dorijana Greja” i komedija “Važno je zvati se Ernest”.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Judžin Gledston O’Nil, rođen je na današnji dan 1888. godine. Judžin je tvorac moderne američke drame. Svetsku slavu je stekao dramom i trilogijom “Elektri priliči crnina” u kojoj je na moderan način prikazao grčki mit o Edipu, odnosno primenio ga na moderan svet i prikazao američko društvo u vreme građanskog rata. Prestižnu Nobelovu nagradu dobio je 1936. godine.

Nemački pisac Ginter Gras rođen je 1927. godine. Čitalačkoj publici odmah je postao poznat je po svom prvom romanu “Limeni doboš” u kojem je na ciničan način prikazao nemačko građanstvo u vreme nacizma. Iako je sve vreme javno ispoljavao naglašeno levičarske stavove, ispostavilo se da je bio pripadnik SS formacija tokom Drugog svetskog rata. To priznanje da je nekoliko meseci bio pripadnik SS jedinica rezultiralo je predlozima da mu se oduzime Nobelova nagrada koju je dobio 1999. godine.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.