Iako se poznaju od 2015. godine tek oktobra 2022. su se odvažili na konkretnije i ozbiljnije korake u redovnoj organizaciji stand up večeri. Oni su Dušan Varničić, Žarko Medar Cuba i Nebojša Grujić. Zahvaljujući njihovoj organizaciji Komedija Novi Sad u Gerila baru svake nedelje možete uživati u stand up večeri.

Velika prednost u bavljenju ovim poslom je što imaju poznanstva širom regiona, a i blisku saradnju sa ekipom komičara iz beogradskog kluba Ben Akiba. Uzajamno se podržavaju, gostuju jedni drugima i to je rezultiralo bogatijom ponudom komičara u oba grada.

U razgovoru sa Nebojšom Grujićem potrudili smo se da saznamo sve ono što jednog prosečnog ljubitelja stand up komedije zanima, ali i da otkrijemo drugu stranu medalje tako što nam je ispričao i ono što vam ne bi palo napamet nikada da ih pitate.

Na našu prvu konstataciju da su već za ovo kratko vreme napravili neki novi brend u Novom Sadu svojom organizacijom i pitanje koliko je izazovno i zahtevno da privuku publiku kada su manje poznati stand up komičari na programu, Nebojša je rekao: “Najbolje moguće pitanje koje ste mogli da mi postavite! Izazov da se privuče publika za manje poznatog komičara jeste poenta naše organizacije i njenog širenja. Poenta je da ljudi u Novom Sadu zavole stand up komediju i da na živim nastupima čuju razne komičare i da ne bude upoznavanje samo kroz Tik Tok i Instagram već uživo bez obzira što nije u pitanju neko poznat. Da se vraćaju i posećuju jer vole stand up, a ne zbog neke osobe. Prilično smo zadovoljni jer smo imali večeri koje su bile baš dobro posećene. Za naše Vojvođansko veče imali smo preko sto prodatih ulaznica. Veliki je to izazov, ali smo zadovoljni. Hoćemo da sve ljubitelje stan up komedije privučemo na jedno mesto i da ukažemo ljudima na to koliko je stand up komedija sjajna stvar. To je jedna vrsta pabske zabave, naročito dobra zabava je ako je nedelja uveče, verujte, ponedeljak posle toga neće izgledati tako loš kao što bi bio inače”.

Svako ko je posetio bar jedno stand up veče zna da se dešava da neko iz publike dobacuje s vremena na vreme. Kako na to reaguju stand up komičari i da li je to insipiracija, izazov, da li je to poželjno ili smeta, saznali smo iz prve ruke.

“To je mač sa dve oštrice. Može da bude vrhunski, ali je tanka linija između momenta koji digne veče na potpuno drugi nivo do toga da neko smeta drugoj publici. Kada neko povremeno nešto dobaci to je fantastično i treba jer stand up je živa stvar, svako slobodno može reći šta misli, ali neko ko stalno dobacuje mora da shvati da stand up nije nikakva skupštinska rasprava gde on ima mišljenje na svaku rečenicu komičara i nije debata nego treba da uživa i sluša, da se smeje, da aplaudira. Mi stand up komičari nekada budemo i malo grubi kada moramo da utišamo ljude koji su neprijatni i koji smetaju. Definitivno da je umereno dobacivanje poželjno na nastupu.”

Komedija Novi Sad je zadovoljna pre svega svojom “kućom”, Gerila barom, jer su tu počeli da se okupljaju ljubitelji stand up komedije iz Novog Sada. Srđan Olman je imao rasprodate nastupe, Srđan Jovanović takođe. I ostale večeri su bile odlično posećene. Ovo je njima bio motiv da u februaru naprave čak šest događaja, a posebno ističu specijal za 14.2. kada će veče biti posvećeno muško-ženskim odnosima sa gošćom Marijanom Aranđelović iz Beograda. Osnivači organizacije Komedija Novi Sad sa svojim programom “Vojvođansko veče” imaće osam nastupa u ferbuaru zahvaljujući umrežavanju i saradnji koju imaju i sa drugim stand up komičarima i što se za ovu organizaciju pročulo. U martu ili aprilu očekuju ih i gostovanja u regionu. Ovo je veliki motiv da se pišu novi tekstovi jer kako navodi Grujć: “Najlakše je pisati kad imaš za koga”.

Na pitanje koliko su otvoreni za mlade nade i da li je potrebno proći neku audiciju, Nebojša je objasnio da svako ko zaista želi da se bavi ovim pozivom može da ih kontaktira, ali je istakao da je mlada nada koju imaju u svojim redovima Ivana Jović iz Niša koja studira u Novom Sadu i koju smo mi imali već prilike da čujemo kako otvara veče pred nastup Srđana Jovanovića. Ivana je u organizaciju došla po preporuci kao jako talentovana što je i dokazala. Druga mlada nada je Stefan Vilimonović koji je takođe došao po preporuci i iskoristio je svoju šansu. Nebojša ističe da ko oseća veliku ljubav i veliku želju da se ovim bavi stand up komedijom, taj će i uspeti.

Koliko vremena je potrebno da se napiše jedan tekst je nešto što nas je vrlo zanimalo, kao i kako teče taj proces.

“To je vrlo specifično. Proces teče tako što tebi padne na pamet neka ideja. Evo konkretno ja najviše volim da pišem nešto iz svog života. To nije uvek sve od A do Š tako, ali kada mi se desi neka situacija ja onda karikiram, pravim svoj scenario, širim dalje priču. To je kreativan rad, ali i dosta ozbiljan i obiman posao. Pisati nije lako i ne može u svakom momentu da se piše. Jako je bitno da postoji inspiracija, ali nema pravila, vrhunska fora može da dođe odjednom, a nekada radiš na njoj danima. Važno je napisati i isprobati jer dok ne probaš ne znaš kakva će biti. Volim da stari tekst pišem iznova kad imam novi nastup jer se tada trudim da malo osvežim tekst, ubacim  nešto novo, izbacim neku izlizanu foru.”

 

Šta kad tvoja “vrhunska fora” nije i publici takva? Da li se to desilo Nebojši Grujiću bilo je naše sledeće pitanje.

“Naravno da se desilo. Ali stand up nije sama fora. Fore jesu važne i tekst je bitan, ali ti publici moraš dati sebe. Da li si to pravi ti ili si ti u nekom liku pa si uspeo da to predstaviš publici, to je jedna stvar, ali publika to mora da oseti. Zašto se krađa fora nikad ne isplati? Zato što neko uzme i kaže nešto sa čime nije imao veze iako je vrhunska fora, ali to ne ume da iznese kako treba. Često može da se desi da neke fore možda običnije, ali kad im ti daš neku iskrenost može da prođe bolje nego nešto što je napisano vrhunski.  Zaključak je da publiku ne možete isfolirati, ne može se emocija na silu preneti.”

Nije nužno biti glumac da bi se bavio stand up komedijom, mada oni imaju jednu malu prednost, a to su odlične imitacije. Nebojša smatra da nije lako nikome, pa ni glumcima iako su u prednosti jer mogu da mnogo dobro uđu u neki lik, ali u stand up komediji se ne uče uloge već si ti kao privatno lice tu na sceni i sam si kreator teksta koji izvodiš. Komičar treba da radi ono što ga “vozi”, što voli.

Pomenućemo još jednom da Komedija Novi Sad ima tri osnivača i da zajedno nastupaju sa programom “Vojvođansko veče”, a to nije slučajno.

“Vojvođansko veče je nastalo zahvaljujući Srđanu Jovanoviću, on je inicirao to, bio kum. Uvek je tu da pomogne i podrži mlade talente. Odličan je i glumac i komičar, i veliki je prijatelj”, navodi Nebojša i objašnjava nam ko su Dušan i Cuba sa kojima vodi organizaciju i nastupa: “Dušan vodi portal Engleski fudbal i veliki je filmofil dok je Žarko Medar Cuba aforističar, ne leži svakome, ali on od svoje kratke forme i svojih fora ne odustaje. Stalno ima neki novi materijal i stalno ima neke svoje ideje.”

Razni programi postoje u okviru stand up komedije. Komedija Novi Sad ne organizuje za sad Open mic večeri, ali nas je zanimalo za kraj šta je zapravo najteže i najveći izazov za jednog stand up komičara.

“Večeri improvizacije su teške i specifične i nisu za svakog komičara i za svaku publiku. Filip Ugrenović je doktor improvizacije i Vinča je kralj improvizacije. I to se trenira. Ovo je najzahtevniji zadatak za svakog stand up komičara”.

Da biste bili u toku sa svim događajima koje Komedija Novi Sad organizuje pratite naš portal, kao i stranice organizacije na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Neki od njih su gostovanja Srđana Olmana i Andrije Dabanovića uz pomenuti specijal za 14. februar.

Ivana Jovanović/Mihajlo Blagojević

Foto: privatna arhiva