Užički bend Moondance koji predvodi Nebojša Milutinović, ovih dana proslavljaju deset godina postojanja nizom koncerta širom Srbije. U petak 22. novembra svoj album “Tell your boss to shut the fuck up!” predstaviće beogradskoj publici u Klubu Akademije 28. O tom koncertu, prošlosti ali i budućnosti pričali smo sa Nebojšom.

Remix: U petak 22. novembra održaćete koncert u klubu Akademije 28 i to će ujedno biti i vaš rođendanski koncert u Beogradu, s obzirom da slavite deset godina postojanja. Ako se osvrnete na tih deset godina, kako biste ih opisali?

Nebojša: Deset i više godina uporne borbe za, najpre, prostor gde se može svirati, a potom i za publiku. Naša ciljna grupa je starija ekipa, nju je teško pokrenuti jer je distancirana i zgađena dvadesetogodišnjom agonijom kulture u ovoj zemlji. Ove mlađe, pak, treba oteti iz kandži moćnog i organizovanog neprijatelja. To je i neprestana borba za poštovanje, za priznanje da mi nismo grupa izgubljenih dokoličara, dok naši dojučerašnji saborci mlate kintu po splavovima i svadbama.

Remix: Ovaj koncert u Akademiji će ujedno biti i promocija vašeg drugog po redu albuma pod nazivom “Tell your boss to shut the fuck up!”. Kakve su dosadašnje reakcije publike i medija na njega?

Nebojša: Zadovoljni smo reakcijama. Nedostatak komercijalnosti je glavna zamerka, što nam je, u stvari, kompliment.

Remix: Biću slobodna da ovaj album okarakterišem kao užičku muzičku enciklopediju s obzirom da na njemu gostuje veliki broj užičkih muzičara. Pretpostavljam da je tu bilo raznih karaktera, senzibiliteta… Je li bilo teško uklopiti sve to i napraviti jednu celinu?

Nebojša: Svi ljudi koji su gostovali na albumu su naši prijatelji i kolege, ali je upravo ta različitost o kojoj govorite i bila presudna da ih pozovemo na snimanje. Dalje, vrlo namerno smo želeli da ovaj album bude isključivo užički proizvod.

Remix: Od deset pesama, koliko ih ima na albumu, čak devet je na engleskom jeziku. Zašto?

Nebojša: Naša filozofija je jednostavna: ukoliko ne možemo da kažemo nešto smisleno na maternjem jeziku, reći ćemo to na engleskom. Tekstovi su nam veoma važni, za nas to nisu štake na kojima kleca muzika. Po meni, polemika o jeziku je bespotrebna, jer mi ne sviramo ni izvornu, ni duhovnu muziku već rock’n’roll, koji je nadnacionalan.

Remix: Ne možemo a da ne pomenemo tvoje učešće na tada veoma popularnom takmičenju pevača 3K DUR. Ta emisija bila je zaista vrlo gledana i iznedrila je nekoliko sjajnih muzičara. Kako ti, kao neko ko ima iskustva u takvim “šou programima,” gledaš na more današnjih, tematski sličnih emsija i koliko je tebi učešće u jednoj takvoj emisiji pomoglo?

Nebojša: Učešće u toj emisiji mi je bilo jedno od najlepših iskustava u životu i pomoglo mi je u svakom smislu. Mislim da je ključ uspeha 3K Dura-a bio entuzijazam i amaterizam kako učesnika, tako i organizatora kviza. Ovi što danas gledamo su američke licence, nabudžene do pucanja, čiji je primarni koncept degradacija i maltretiranje takmičara, u čemu nikad ne bih učestvovao.

Remix: Svoj prvi album objavili ste pre tačno deset godina. Možemo li očekivati u budućnosti manji vremenski razmak između albuma, ili vam se baš dopada da objavite po jedan album na svakih deset godina? 🙂

Nebojša: Taj interval će se svakako skratiti. Obzirom da u komšiluku imamo vrhunski studio i vrhunskog producenta, sasvim je izvesno da ćemo novi album snimati za godinu-dve (kuc,kuc!)

Remix: Pre nekoliko dana svoju slavljeničko-promotivnu turneju započeli ste koncertom u Valjevu. Neću vas pitati za publiku, mene zanima upravo suprotno. Kako ste se vi proveli to veče? 🙂

Nebojša: Mi smo još uvek u fazi “sam svoj majstor”-sami vozimo, unosimo, iznosimo itd tako da, van same svirke, nemamo puno prostora za provod. Najčešće nam ostane taman toliko vremena da negde popijemo kafu pre svirke i to je to. U ostalom, u godinama smo kada nas aktivnosti van svirke i ne zanimaju previše. Inače, u Valjevu je bilo odlično.

Remix: Ono što sledi je, kao što smo već pomenuli, beogradski koncert u petak 22. novembra. Nakon Beograda publika iz kojih gradova će imati priliku da vas čuje i vidi?

Nebojša: Sve informacije u vezi svirki su na našoj Facebook strani, kao i linkovi za free- download albuma. Nismo alavi i ne glumimo ludilo, što nam i donosi relativno pristojan broj svirki godišnje.

Remix: Hvala na izdvojenom vremenu. Želimo Vam puno sreće u daljem radu, lep provod u petak, a mi ćemo svakako doći na novosadski koncert da vidimo, čujemo i podržimo to što radite. 🙂

Nebojša: Hvala Vama, divni ste!

Andrea Magazin