Nedelja kulturnih manifestacija u Sandžaku, Snaga različitosti, biće održana u Novom Pazaru, od 20. do 27. avgusta, u okviru projekta “Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji”.

Ovo je zajednički program koji sprovode četiri UN agencije u Srbiji (UNDP, UNOPS, WHO i UNFPA) uz finansijsku pomoć UN-ovog Investicionog fonda za ljudsku sigurnost, sa ciljem da se stvore nova radna mesta, omogući pristup javnim i socijalnim servisima i promoviše osećaj jedinstva zajednica, što će pospešiti ljudsku sigurnost u Jugozapadnoj Srbiji.

U okviru nedelje kulturnih manifestacija, Novi Pazar će biti domaćin hiljadama mladih ljudi koji će učestvovati i uživati u umetnosti kroz muzički i pozorišni festival, književne večeri i fotografske radionice.

Pozorišni festival “Teatar za mlade”

Za osam dana biće prikazano osam predstava mladih pozorišnih trupa. Na kraju festivala biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu i glumca/glumicu po odluci žirija, kao i nagrada publike. Promoter festivala i član žirija je glumac Branislav Bane Trifunović. Sve predstave igraće se u velikoj sali Kulturnog centra Novi Pazar. Kao poseban program festivala biće održano književno veče Svetislava Basare (27. avgust) i predstava “Hipertenzija” u kojoj igraju Branislav Trifunović i Predrag Ejdus.

Muzički festival “Stari grad”

Ferstival će biti održan 23. i 24. avgusta na gradskom šetalištu u Novom Pazaru. Ova manifestacija organizuje se deveti put, a ove godine u takmičarskom delu okupiće dvadesetak učesnika iz Srbije i okruženja, dok će u revijalnom delu nastupiti popularni domaći izvođači Željko Vasić i Bajaga i Instruktori.

Photo Workshop

Foto radionica održava se od 20. do 26. avgusta. Dvadeset fotografa obići će, uz pratnju profesionalnih vodiča, kulturne spomenike i znamenitosti Novog Pazara i njegove okoline (Altun Alem džamiju, Park/kulu, manastire Đurđevi stupovi, Sopoćani i druga brojna kulturno-istorijska mesta). Fotografije koje će nastati u ovoj radionici biće objavljene u foto katalogu i predstavljene na posebnoj izložbi na otvorenom. Osim u Novom Pazaru, ova izložba biće postavljena u još deset gradova Srbije. Najpoznatiji fotografi u regionu uključeni su u ovaj projekat: radionicu vodi Dženan Hajrović, dok će Branislav Strugar održati predavanje u KC Novog Pazara, pod nazivom “Landscaping”.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.