U petak, 21. juna, je živa na termometru pokazivala neverovatnih 41 stepen, a koncert benda Agnostic Front u SKCNS Fabrici obećavao je nezaboravan spektakl. U okviru svetske turneje „Urban Decay“ nisu izostavili Novi Sad. Kumovi hard core muzike, kako ih je u istoimenom dokumentarcu reditelj Ian McFarland nazvao, su pokidali!

Legendarni njujorški bend svirao je u Srbiji poslednji put 2015. godine,  da bi se preošlog vikenda ponovo vratili i obradovali verne fanove tog benda ne samo iz Novog Sada već iz cele Srbije. Kao domaća podrška nastupali su Reflection iz Gornjeg Milanovca i Reckoning iz Beograda. Nažalost pola publike nije ispratilo nastupe predgrupa, jer ovaj put publici nije trebalo zagrevanje već rashlađivanje.

Tačno u 22.15 Rodger Miret i ekipa su se popeli na scenu, svirajući uvodne taktove Af Stomp. Za tačno šezdeset minuta žestoke svirke, uspeli su da ispraše dvadesetak najvećih hitova benda. Od prve pesme nastala je ludnica sa stage diving-om i šutkama u prvim redovima, koja se nastavila sve dok momci (i poneka devojka)  nisu popadali na zemlju mokri od znoja. Nizali su se najveći hitovi počev od My Life My Way, Victim in Pain, For my Family i naravno najvećeg hita Gotta Go, koje su svi horski pevali od prvog do poslednjeg stiha. Agnostic Front je pokazao zašto su jedno od najznačajnijih imena na svetskoj sceni i zašto su non stop na turneji. Nesmanjenom žestinom sviraju više od četiri decenije i svojom autentičnom pojavom još davne 1980. utrli su put ovakvoj vrsti muzike. Pored šutke koja je trajala sve vreme na gotovo polovini Fabrike, nekoliko puta frontmen benda, koji se borio da dođe do daha, pozvao je najvernije fanove na circle pit i na pogo, što su oni naravno jedva dočekali. Koncert su završili obradom od Ramonesa Blitzkrieg, i pozvali nas da se približimo i napravimo selfi s njima.

Hard core zajednica nije velika, ali je jedna od najdoslednijih u Novom Sadu koji svojim naporima uspevaju da nas obraduju nastupima najvećih svetskih imena i mimo Exit-a. Jer kao što Frontovcima nedostaje stari Njujork i nama treba da prestane da nedostaje stari Novi Sad, i da živimo u sadašnjosti, koja nije toliko loša.

Dragica Mačkić