PODELI

Film Ničije dete je na ovogodišnjem  FEST-u osvojio čak četiri nagrade:
Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Denis Murić je osvojio nagradu za najboljeg domaćeg glumca, nagradu za najbolji film na FEST-u 2015 dodelio je FIPRESCI Srbija i nagradu Fondacije Nebojša Đukelić za najbolji film u regionu.

„Nagrada koju je Denis dobio je fantastična, jer mislim da je jako teško da ovu nagradu dobije neko ko nije profesionalni glumac. Veoma mi je drago što je žiri prepoznao njegov osoben talenat. Nagrada Beogradski pobednik pripada celoj ekipi koja je radila film i svi mi možemo da budemo ponosni na nju. Nagrada Fondacije Nebojša Đukelić mi znači jer sam poznavao Nebojšu i radio sam filmove sa njegovim sinovima Milošem i Vladom. Veoma mi je drago takođe što smo dobili nagradu FIPRESCI Srbija za najbolji film na FEST-u 2015 jer je u pitanju respektabilan žiri čije mišljenje izuzetno cenim“, izjavio je scenarista i režiser filma Vuk Ršumović.

„Želim da se zahvalim porodici, Vuku Ršumoviću i ekipi filma koji su me podržali i omogućili da dobijem ovu nagradu. Veoma mi znači što sam, nakon što je film osvojio 10 nagrada po festivalima širom sveta, osvojio nagradu na festivalu u Srbiji“,kaže zvezda ovodišnjeg FEST-a Denis Murić.

Žiri nacionalnog programa Srpski film radio je u sastavu Miljenko Jergović, Predrag Antonijević, Oleg Novković, Torsten Nojman i Anamaria Marinka. U selekciji je bilo 12 filmova, a Jergović je rekao da je žiri imao zanimljiv i uzbudljiv posao. Dodao je da je polovina filmova debitantska, a takođe oko polovina urađena skoro bez budžeta, i da je osećao poštovanje prema ljudima koji su u skoro nemogućim uslovima snimili svoje filmove.

Vuk Rsumovic urucenje nagrade 1

Nakon uručenja Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji (deo nagrade je i novčani iznos od 5000 evra) Vuk Ršumović je, sačekavši da prestane gromoglasni aplauz publike, rekao: „Hvala žiriju! A želim da se zahvalim i jednoj osobi bez koje ovaj film ne bi postojao. To je moja supruga, i koscenarista filma, Ana Tomović. Ana, hvala ti! Ova priča je sa mnom poslednjih sedam godina. Ona je prošla test vremena, i nikada nije izgubila na snazi, a stalno je dobijala na lepoti. Ta priča je uspela da okupi sjajnu ekipu, ekipu pravih ljudi oko sebe koji su je jednako voleli i doživeli kao svoju, i to je na kraju rezultiralo jednim potpuno iskrenim filmom. Drago mi je da je ova priča i ovaj film, osvojio beogradsku publiku, i ovu nagradu. S ponosom ćemo nositi titulu Beogradski pobednik! Hvala vam!“

“U filmu Ničije dete jednostavnost je dala priči snagu, brilijantni glumci su joj dali iskonsku emociju. Vuk Ršumović je i njih i nas vučijim tragom do ljudskog čopora doveo da u njemu ponovo vukove u sebi prepoznamo. Dobili smo film koji ćemo pamtiti,” navodi se u obrazloženju žirija.

Povodom nagrade za najboljeg glumca u nacionalnoj selekciji žiri je sinoć saopštio:
“Ovaj glumac ima moć da pogledom menja prostor oko sebe. Za njegovo fantastično prisustvo na velikom platnu, glumačku zrelost i sposobnost da izvede nemoguće, nagradu za najboljeg glumca dodelili smo: Denisu Muriću”,

Film Ničije dete, koji će u bioskopsku distribuciju ući 9. aprila, osvojio je do sad 14 nagrada.
Pre FEST-a, film je dobio nagradu za najbolji film u selekciji New Voices/New Visions 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu (New Voices/New Visions Award), gde je imao 7. januara svoju severnoameričku premijeru (Palm Springs International Film Festival, 2-12. januar 2015. godine).

Denis Muric urucenje nagrade 2

Podsetimo se, film Ničije dete je u decembru na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji dobio nagradu publike, a u novembru je dobio glavnu nagradu za najbolji film – Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu. Krajem oktobra je dobio HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film imao 4. septembra 2014. godine svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award), koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“. U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“. Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.
Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je Child Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu, koji je održan od 23. oktobra do 1. novembra 2014.

Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.
Scenario i režija – Vuk Ršumović.
Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Ostatak autorske ekipe čine: Jelena Sopić, scenograf; Maja Mirković, kostimograf; Mirko Bojović, montažer filma; Jura Ferina i Pavao Miholjević, kompozitori.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, BaBoon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske.