Publika širom regiona prvo ga je upoznala na potpuno drugačiji način, a sada je spreman da prikaže svoju umetničku stranu, koja oduvek čini verovatno i glavni deo njegove ličnosti. Albumom “Stare priče” na scenu stiže kao kantautor koji romantičnim i zrelim tekstovima, uz vrhunsku produkciju, donosi muzičko delo koje je kao takvo moglo biti snimljeno i 1986, 1998. i 2005. ali i 2021. godine, što ga već čini univerzalnim, te pretenduje da postane prihvaćeno među publikom koja je na našim prostorima odrastala krajem 20. i početkom 21. veka.

Nikola Nemešević razgovarao je sa našom ekipom o albumu, muzici uopšte, otkrio nam planove za budućnost ali i to čime se bavi kad ne peva i koji čuveni bend 90tih sprema novi album.

Album “Stare priče” nedavno je izdat na oduševeljenje tvojih fanova. Da li su to zasta neke „stare priče“? Kaži nam nešto više o samom projektu. Kako bi opisao svoj album prvenac?

To jeste kolekcija mojih doživljaja iz prethodne decenije života, sa akcentom na one romantične, a mislim da je taj proces sazrevanja krunisan “Ostojom”. To je najnovija pesma, nastala u dahu kao neki moj način da se suočim sa ovim što nas je snašlo u proteklih godinu i po dana.

Objavio si spot za pesmu “ Solo planeta”, da li imaš u planu još neke ekranizacije pesama?

Svakako, s tim da mislim da ćemo prvo da eksploatišemo sjajne žive snimke koje imamo sa promocije. A to sa spotovima je uvek pipavo i zahteva mnogo energije. Ali sam provalio da je odlična fora snimati spot na lokaciji koja ima dobro opskrbljen bar. Onda me ne mrzi da i 2 dana snimamo.

Završio si Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek opersko pevanje. Da li si ikada pomišljao da pevaš u nekom pozorištu, da izvodiš operske arije…?

Sa operom sam se davno pozdravio. Ona zahteva potpunu posvećenost, a ja je nisam voleo dovoljno da bih joj se predao ceo. Nisam se osećao ispunjeno, draže mi je da stvaram na više polja, nego da reproduciram na jednom.

Osim muzike, baviš se i glumom, tj.sinhronizacijom crtanih filmova. Vrlo zanimljiv poziv, kako si se odlučio na taj korak? Postoji li neki crtani junak koji ti najviše “leži”, koga voliš najviše da glumiš?

Kroz dokumentarce sam došao i do sinhronizacije, sad već pre skoro 9 godina. Mislim da nema mnogo zabavnijih poslova, i uživam u svakom momentu, mada ne i u svakoj ulozi. Više uživam da radim negativce, zabavnije je, mada mi je trenutno omiljena uloga glavni protagonista serijala “Mao Mao”. Stevan Piale, Mihaela Stamenković i ja smo glavni trojac, a crtani je presmešan. Moram da pohvalim i Lunija (Vladimir Marković) koji ga je fenomenalno preveo, što je neopisivo bitna stavka pri lokalizaciji.

Pored solo albuma, tu su i Vampiri. Kada je došlo do te saradnje i kako si se uklopio u ekipu? 

Era (Aleksandar Eraković, frontmen) i ja smo pre par godina glumili u jednom filmu strane produkcije, a radili smo i par numera za soundtrack istog i tako smo se upoznali i združili. Igrom slučaja, on je u tom momentu fantazirao o tome da pronađe klavijaturistu koji će ujedno pevati i bas vokal, i ja se spontano obreh u omiljenom bendu iz detinjstva. I ponosan sam što sam tu u momentu kada Vampiri snimaju (sad smo već završli) prvi album nakon 24 godine. Vau, 24, sad sam tek skapirao. Elem, očekujte ga na proleće.

Solo album, Vampiri, sinhronizacija crtaća… ima li još nešto čime se baviš i kaaaako sve to postižeš?

Haha, imam još neke poslove od kojih su mi neki i hobiji, tako da mi ne pada teško. Jesam malo hiperaktivan i moji najbliži ponekad trpe zbog toga, ali znaju da sam najproduktivniji i najbolje organizovan kad sam zatrpan obavezama. Ima kad ćemo da odmaramo, uostalom dvadesete sam proveo mahom nalakćen na razne šankove, sad mi se radi.

Koliko je pandemija virusa korona uticala na tvoj posao?

Na crtaće sjajno, pošto je streaming porastao 19% prošle godine, baš zbog pandemije. A što se muzike tiče mislim da je jasno da su svi izvođači nagrabusili.

Kako bi ocenio današnju muzičku scenu? Ima li rnr-a u Srbiji? 

Ima ga naravno, i biće ga uvek. Ali je pitanje kada će opet naći svoje mesto pod suncem u okvirima nekog mainstreama. Nama dijaspora diktira trendove, deca odrastaju na onome što im YouTube poturi pod nos kao nešto popularno, i onda imamo to da se narodnjaci upakovani u aktuelnu svetsku produkciju serviraju kao pop. Klincima fali neki zdrav bunt, svi se lože na neku polu-kriminalnu priču, a to nam se i sa TVa svakodnevno servira. Producenti su provalili da se krvožedan i nezadovoljan narod loži na kriminalističke serije gde neko nekoga prebija, ubija i slično, zato što su ljudi besni i voleli bi da oni idu i biju sve redom, a ne smeju. A Instagram postavlja bolesne ideale i mislim da se ljudi koji danas čine našu javnu scenu zapravo ni ne bave muzikom, već imidžom. Zapravo niko iz industrije nema hrabrosti da kaže šta je sve danas treš, zato što je u trešu lova. Ma užasno je, ali nek odgaja svako svoje dete kako misli da treba.

Da se vratimo na tvoj album. Beogradska publika je imala priliku da prisustvuje promociji albuma. Da li ćeš uskoro i novosadsku, ali i publiku u ostalim gradovima Srbije obradovati gostovanjem?

Iskreno, mislim da se to iz više razloga neće desiti pre proleća/leta. Ali kada jednom krenemo (bend i ja), ne planiramo da se zaustavimo.

Znam da je još rano da postavim ovo pitanje, ali .. krčka li se možda i drugi album?

Haha, nije rano, imamo 11 demo snimaka, sve je vrlo funky i planiramo da idućeg meseca uđemo u studio. Samo se nadam se da mi ovog puta neće trebati 10 godina da finiširam album.

Razgovor vodila: Marija Ćurčija