PODELI
Nikola Vranjković - SKCNS Fabrika, Novi Sad

Žiri za dodelu nagrade „Strune od svetla 2018“, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić, odlučio je da ovogodišnji laureat bude Nikola Vranjković.

U najužem izboru su bili još izvrsni Sara Renar i Nikola Pejaković Kolja, a prethodni dobitnici su Miloš Zubac i Kralj Čačka. Nagradu čine plaketa i jedna od gitara iz kolekcije – fondacije Saše Radonjića, a uručenje će biti sredinom juna, u novosadskoj knjižari SOLARIS.

U obrazloženju žirija (dr Miloš Zubac, Milan Korać i Saša Radonjić) je navedeno sledeće:

Nikola Vranjković (Beograd) je nedavno objavljenim albumom “VERONAUTIKA“, stavio blisatvu poetsko-muzičku krunu na glavu svoje inače raskošne autorske karijere. Ne pamti se u našoj diskografiji album ovakve ambicije, epske odvažnosti, beskompromisnosti i lirske produhovljenosti. Vranjković je beskrajno vešt u upodobljavanju svojih poetiziranih doživljaja sveta sa muzičkim obrascima u kojima se ogleda vera u stvaralački čin kao iskupilište i utočište. Reč je o svojevrsnoj alhemiji stvaralačkog čina koja rezultira hipnotičkom energijom. Neretko ta energija dolazi iz hermetičnih sfera, ali opet nalazi svoj put do velikih recepcijskih prostora, odnosno brojnih, posvećenih slušalaca. Bez obzira što njegova muzička ostvarenja uzmiču pred pokušajima čvrstog žanrovskog ukalupljavanja, reći ćemo da je Nikola Vranjković, pre svega i više od svega ambijentalni umetnik. „VERONAUTIKA“ vraća preko potrebnu veru u smisao krstarenja po neistraženim stvaralačkim pučinama.

Foto: Remix Press arhiva (Andrea Magazin)