PODELI

Danas je u Nišu održana konferencija za novinare na kojoj je direktor Nišville jazz festivala, Ivan Blagojević, izneo podatke o odluci komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da ovom festivalu ne dodeli novčana sredstva iako je ovaj događaj imao status manifestacije od nacionalnog značaja.

Blagojević smatra da je Ministar kulture Srbije odgovoran za ovoliko kašnjenje rezultata konkursa koji zaključen još novembra 2012. Godine.

„U našim najpesimističkijim pretpostavkama“, rekao je Blagojević, „nismo očekivali da nas uopšte ne bude na spisku sufinansiranih manifestacija. To očigledno treba da pošalje poruku da Nišville kao brend umetničke muzike Srbije nije potreban srpskoj kulturi“.

U saopštenju organizatora Nišville jazz festivala takođe stoji: „Od muzičkih projekata iz Niša, sredstva je dobio samo jedan projekat (NIMUS – 750.000 dinara) što je dva posto ukupne sume u toj oblasti, ali su zato beogradski projekti dobili 62 posto, a gledano u celini, Niš je prošao još i gore jer su niški projekti zbirno u svim oblastima dobili manje od 1.5 posto ukupnih sredstava Ministarsva, što se ne može shvatiti drugačije nego kao veliko nipodaštavanje drugog grada po veličini u Srbiji“.

Blagojević je takođe podsetio da je Nišvil do 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010 – tri, 2011 – četiri, da bi prošle godine ponovo bio vraćen na dva – i to za program koji sadrži 80 koncerata , na deset bina u pet gradova – što je bio plan i za ovu godinu – uz obilje besplatnih programa i radionica za mlade muzičare.

„Kada je reč o srpskim jazz festivalima, najviše je dobio beogradski – dva miliona, a znatno manje valjevski, pančevački i kragujevački festival, što su po mom mišljenju, takođe tek simbolični iznosi, a to je znak neuvažavanja jazz kulture u celini“-istakao je Blagojević.

Direktor Nišvilla je rekao da ovakva odluka dovodi u pitanje svrhu postojanja Nišvilla, kao i održavanje svih ovogodišnjih, a pre svega besplatnih programa koji su takođe bili zaštitni znak najvećeg jazz festivala jugoistočne Evrope.

Ivan Blagojević je naglasio da veliku odgovornost za sve prethodno navedeno svakako ima Komisija za savremeno stvaralaštvo, ali da najveću odgovornost snosi ministar kulture koji je stavio potpis na ovu odluku, iako je prilikom boravka Nišu na premijeri drame „Konstantin“, obećao gradonačelniku Niša da će Ministarstvo podržati Nišville značajnije nego prethodne godine.