Novi Sad će prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu koje će biti održano od 12. do 15. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Time je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje, a održavanje trke rezultat je dugogodišnjeg rada Biciklističkog kluba Novi Sad i niza međunarodnih trka koje je klub do sad organizovao.

Prvenstvo u planinskom biciklizmu je sportski događaj namenjen svima. Kako sportistima i ljubiteljima biciklizma, tako i porodicama sa decom, mladima, ali i starijim sugrađanima. Svi oni moći će da osete adrenalin i otkriju na koji način planinski biciklizam pomera lične granice i budi zdrav sportski duh. Ulaz na tvrđavu će biti slobodan.

Očekuje se 500 učesnika iz 44 evropske zemlje. Staza kojom će voziti nalazi se na srednjovekovnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, što ovo takmičenje čini jedinstvenim u odnosu na druga koja se mahom održavaju na planinama i u šumama. Petrovaradinska tvrđava odabrana je kao lokacija zbog koje će i sama trka biti vrlo atraktivna. Staza se delom pruža po bedemu tvrđave, vodi kroz podzemne tunele, a takmičari prolaze tik uz posetioce, pa će za mnoge to biti novo iskustvo u vožnji.

S obzirom na to da će prvenstvo biti održano nakon Olimpijskih igara u Tokiju, bićemo u prilici da ugostimo i olimpijce koji su nastupali u Japanu.  Među njima će sigurno buti i osvajači olimpijskih medalja, pa ćemo moći da vidimo njihovo umeće i uživo.

Cilj načina na koje će takmičenje biti organizovano, kao i MTB sporta uopšte, jeste i zabava, edukacija, upoznavanje sa kulturno istorijskim nasleđem koje postoji na tvrđavi i dodatna afirmacija planinskog biciklizma u Srbiji. Dakle, sredinom avgusta promenićemo gledište na MTB i na pravi način predstaviti posetiocima čari tog sporta. Slogan prvenstva „Break the circle“ služi kao metafora za razbijanje svake vrste predrasude, uključivanje, razumevanje i ohrabrivanje.

U ovoj velikoj priči, vrlo je važan volonterski tim za koji su prijave uveliko otvorene. Volontere očekuje uzbudljivo iskustvo, budući da će biti prisutni kroz sve faze takmičenja. Bez obzira na to da li su iz Novog Sada ili ne, mogu da se prijave, jer će imati obezbeđen smeštaj i novosadsko gostoprimstvo.

Iz Turističke organizacije Novog Sada koja podržava Evropsko prvenstvo u cilju promocije i razvoja turističkog potencijala grada, već sada imaju podatke o rezervacijama smeštaja stranih reprezentacija. U pitanju su reprezentacije Norveške, Švedske, Francuske, Austrije, Belgije, Danske, Lihtenštajna, Holandije, Španije, Švajcarske, Crne Gore, Bugarske, BiH, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Italije, Češke, Poljske..

Tokom prvenstva u Novom Sadu boraviće i predstavnici inostranih medija koji će kroz svoje izveštaje i reportaže prikazati javnosti u svojim zemljama prednosti i suštinu Novog Sada kao grada kojeg treba posetiti. Ideja TONSa je da osim drugih lokaliteta, novinari posebno istraže Petrovaradinsku tvrđavu, kao mesto sa nezvanično najvećom kolonijom likovnih umetnika na svetu, koja je u isto vreme idealno mesto za organizovanje trke i da je predstave kao atrakciju zbog koje treba posetiti Novi Sad.

Evropsko prvenstvo organizuju Biciklistički savez Srbije, Biciklistički klub Novi Sad i Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova. Takmičenje su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport, Ministarstvo omladine i sporta i mnogi drugi.

Za one koji ne budu mogli da izdvoje vreme i uživo uživaju u ovoj sportskog atrakciji, direktan prenos uživo biće emitovan na Eurosportu.

Fotografije: Aleksandar Miškov