Foto: Igor Zečević

Novosadski bend Monohrom objavio je novi spot za pesmu „Turisti“, koja se nalazi na njihvom drugom albumu pod nazivom „Urbana usamljenost“.

„Tih dana sam dosta slušao Sgt. Peppera i u glavi mi se vrteo psihodelični zvuk gitare iz Lucy in the Sky with Diamonds… a kada se Lucy sudari sa zidom Marshalla – dobiju se Turisti“, rekao je o nastajanju pesme frontmen benda Oskar Marko.

Spot je sniman u Torontu u junu ove godine, a iznajmljeni bicikli i video snimak telefonom za zadatak su imali da stvore maksimalno turistički vajb.

Monohrom je osnovan 2016. godine. Od uticaja navode alternativnu britansku scenu ’90-ih, pank ’80-ih i rokenrol ’60-ih. Iza sebe imaju prvi album koji nosi naziv po imenu benda, a drugi album – „Urbana usamljenost” je izašao početkom decembra 2021. godine.

Ipak, glavni adut benda su živi nastupi gde karakteristična energija njegovih članova dolazi do izražaja.

Monohrom puno pažnje posvećuje spotovima, na kojima sarađuje sa Igorom Zečevićem (IG, Showreel 2020). Igor se bavi videografijom od 2012. godine i od prvog spota rađenog Go Pro kamerom prešao je dug put. Danas aktivno sarađuje sa popularnim izvođačima a njegovi spotovi postižu milionske preglede na YouTube-u. Saradnja sa Igorom počela je na drugarskom nivou, ali su spotovi Monohroma ubrzo prerasli u svojevrsni poligon za inovacije, u kojem Igor realizuje smelije ideje poput spota iz jednog kadra ili obrade slike sa ekscesivnim filmskim grainom.

Novu pesmu publika će imati priliku da čuje na Dočeku 2023. u Podgrađu, u Novom Sadu, gde će Monohrom nastupati sa Obojenim programom i Repetitorom.