U Novom Sadu nisu samo subote rezervisane za dobar provod. Utorak koji je za nama bio je sve samo ne dosadni kišni dan, umoran od ponedeljka.  U Firchie Think Tank Studiju  održana je promocija dve knjige, izložba fotografija, a mogli ste i čuti šest bendova i jednu divnu pevačicu. Nesvakidašnje, zar ne? Evo o čemu je reč.

Predrag Jovanović i Branimir Lokner nisu odmarali nakon uspešno objavljene prve knjige „Rokenrol u kandžama interneta“ već su vredno radili, a rezultat tog rada  je publici bio predstavljen pod nazivom „Rokenrol u kandžama interneta 2“. Ništa manje nije bio vredan ni Branislav Bašić Pekar te smo se upoznali i sa njegovom novom zbirkom „Seljobriti kaži 2“. Duž FTTS bile su izložene i fotografije uhvaćne okom čuvenog rokenrol fotografa Wood-a.

Pekar je veče otvorio pesmom „Hodam hodam“ usput pomenuvši da ga  je Slobodan Tišma definisao kao beat pesnika i pesnika lupeške poezije. Ono što je važno napomenuti, a tiče se Pekarove zbirke jeste informacija da je naslovnu stranu kao i ilustracije unutar zbirke radio jedanaestogodišnji dečak sa posebnim potrebama. Tu činjenicu Pekar je  istakao kao značajnu i važnu jer smatra da je potrebno motivisati i uključivati u društvo i osobe sa posebnim potrebama. Prvi bend koji se ovom prilikom predstavio bio je novosadski UV koji je itekako  zainteresovao prisutne, a zatim su se na bini, smenom generacija, ali u suprotnom smeru, pojavili Flower Rocky Boys koji su, kako rekoše, nastupili posle duže pauze.
Peđa i Bane su govorili o knjizi „Rokenrol u kandžama interneta 2“ koja je izašla pre mesec dana i za koju se nadaju da će uspeti da vrati rokenrol na velika vrata promovišući prave vrednosti. Istakli u da po gradovima širom Srbije postoje kvalitetni bendovi, a ne samo u Beogradu, kao i da je njihova želja je da se kroz ovu priču spoje gradovi kao što su Novi Sad, Niš i Beograd i da bendovi vrše razmenu i stiču novu publiku. Nakon što su nabrojali novosadske muzičare koji su dali intervjue u ovim dvema knjigama, među kojima su Čombe, Slobodan Tišma i Bale, Zbogom Brus Li, Tri kapljice, Ritam Nereda, Ateist rep, Tanja Banjanin, izdvojili su Wolfram kao vrhunski bend, a koji se u knjizi našao po preporuci portala Remix Press. A čast je i pomenuti da se pored novosadskih muzičara u knjizi nalazi i urednica našeg portala, Ivana Jovanović,  koja je predočila prednosti i mane štampanih i e- medija kao i nekoliko saveta bendovima kako da medije pravilno koriste radi bolje promocije i radovi fotografkinje našeg portala, Marine Pešić, koja je pažljivo odabrala momente uhvaćene na sceni na brojnim festivalima i koncertima i svojim fotografijama obogatila ovo vredno izdanje.

Za kraj autori su istakli da se nadaju da će ova knjiga objediniti našu rok scenu. Nakon njihovog obraćanja, zasvirao je i bend Deccin Ye Mc čiji je bubnjar ujedno i domaćin kluba u kom se sve i odigrava, Ivan Fece Firči, kome su se više puta autori knjiga zahvalili. Tanja Banjanin koja je svojim glasom, iako je, kako kaže, pevala za Pekara, raznežila i sve prisutne otpevavši „Ljubavnu“ i „Ja činim sve“. Usledili su momci iz Zbogom Brus Li, duhoviti,  energični i raspevani iako u izmenjenom sastavu. Predstavili su novu pesmu „Gde ćeš biti kad zlo pobedi“, a dobro poznatu „Nikad nemoj plakati zbog ljubavi“ svi prisutni su pevali sa njima. Nakon njih je nastupio The Petting Blues Band. Za kraj su Bane i Peđa čuvali Stare kuke, bend iz Inđije koji je čak pevao i na bis, a koji svoj album izdaje upravo za RNR Records.


Nakon ovog kvalitetnog i raznovrsnog programa, izjave za naš portal dali su zvezve večeri-Bane i Peđa. Ono što je nas zanimalo su kriterijumi po kojima biraju sagovornike za pomenute knjige intervjua s obzirom na to da nam je rokenrol scena veoma šarenolika, te je Bane odgovorio da je cilj da u knjigama „Rokenrol u kandžama interneta 1 i 2“ budu zastupljeni predstavnici četiri generacije, od najstarijih do najmlađih i da na taj način svi oni iz svog ugla daju viđenje promocije putem interneta u odnosu na promocije putem  starih medija kao što su radio, televizija, novine.  Jedna od tema našeg razgovora bio je i RNR Records i Bane je objasnio da za sada postoje tri izdanja. Prva dva izdanja su album Tijana Popovića „Moja tamna strana“  koji sadrži elemente melodik roka i hard roka, a na njemu su svirali mnogi etablirani muzičari, članovi grupe Alogija, Bane Jelić i mnogi drugi. Grupa Zemljotres iz Aradca kod Zrenjanina je bend koji kombinuje postulate rokenrola, glem roka i post nju vejva. Treće izdanje su Stare kuke, a do kraja godine očekuju da RNR Records ima ukupno 6 naslova među kojima će biti ABS i Kramer iz Niša i Hurleur iz Negotina. Peđa je dodao da je ključ priče da se povežu pomenuti gradovi i da svaki bend koji je u tom gradu  bude domaćin i organizuje sve za bendove koji gostuju. Na taj način, bendovi će se umrežavati i dobijati veću publiku. Takođe, na kraju razgovora, najavili su i „Rokenrol u kandžama interneta 3“.
Ono što nakon ove večeri mogu reći jeste to da pored ovako predane ekipe novinara, fotografa, muzičara, ali i publike, rokenrol nema razloga za brigu. Ovaj put, nije bio u kandžama interneta već u starom, dobrom, nikad prevaziđenom zagrljaju žive svirke i emocije.

Mina Erić

Foto: Wood RS