Selekciona komisija 49. Gitarijade u sastavu: Branimir Lokner (predsednik), Nenad Kuzmić, (član), Dragiša Radulović (član), Igor Polak (član), i Marko Ranđelović (član) konstantovala je da je na Konkurs za učešće demo bendova na 49. Gitarijadi u Zaječaru prispele ukupno 233 validne prijave iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske u skladu sa propozicijama.

Podsećanja radi, prošle godine, za učešće na 48. Giarijadi bilo je 189 validno prijavljenih demo bendova, od ukupno 218 pristiglih prijava.

Za učešće u takmičarskom programu 49. Gitarijade, po Odluci Selekcione komisije kvalifikovali su se sledeći bendovi:

MECE – SRB, Beograd

DAS RAGE – CRO, Vukovar

SINOVI – BiH, Lukavac

JENNER – SRB, Beograd

HiQulus – SRB, Novi Sad

MERIAN – BUL, Plovdiv

Y.O.X – SRB, Valjevo

HURLEUR – SRB, Negotin

UP N’ DOWNS – SLO, Mozirje

SVEMIRCI – SRB, Beograd

WIND STAIN – CRO, Čakovec

SYLETH – CRO, Rijeka

Od ponoći je pokrenuto i online glasanje za izbor još dva benda koji će se kvalifikovati u završni program Festivala na osnovu glasova publike. Glasanje se obavlja preko oficijalnog sajta Gitarijade – www.gitarijada.org i traje do 9. jula 2015. godine u ponoć.

Svaki učesnik u online glasanju ima mogućnost glasanja za najviše 20 bendova, a glasanje se obavlja po principu jedan glas za jedan bend. Dva benda sa najvećim brojem online glasova automatski se kvalifikuju za učešće u takmičarskom programu 49. Gitarijade.

Svi bendovi koji se budu plasirali u završni program 49. Gitarijade, stiču pravo učešća i na Rock Akademiji, koja će biti održana uoči Festivala.