Novosadski sastav Prkos Drumski, koji se nije oglašavao od 2015. godine i njihovog poslednjeg studijskog izdanja “Mi smo se već sreli”, objavio je 11. jula snimke koji su nastali u jednom danu, prilikom susreta članova grupe, u julu prošle godine.

Album “Nina” snimljen je na način koji je Prkos Drumski promovisao pre nego što je postao uobičajena praksa u regionu – sviranjem i snimanjem uživo, u jednoj sobi, u intimnom ambijentu koji je uvek najviše odgovarao poetici benda. Deset godina ranije, u istom prostoru i u identičnom autorskom sastavu, grupa je tako snimila pesme za album “Jesenje lišće”.

Album “Nina” potpisuju Isidora Milivojević, Sonja Segić, Nevena Šarenac, Miloš Zubac i Aleksandar Milivojević. Violinu je svirala Tatjana Jurišić, a sve pesme zabeležio je Vladimir Dejanac.

Na albumu su Isidorine, Sonjine, Nevenine i Miloševe autorske pesme, većina ranije neobjavljenih, a postoje i novi zapisi pesama koje su se u studijskim verzijama već nalazile na njihovim službenim izdanjima. Autorska i glasovna policentričnost, koja je Prkos Drumski još početkom stoleća načinila jedinstvenom pojavom na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i ovde je posvedočena. Ne postoji druga grupa koja tako skladno i postojano ujedinjuje različlite kantautorske identitete u saradnji muškog i ženskog stvaralačkog potencijala.

Naklonost prema poeziji još je jedna karakteristika ovog benda, pa tako i njihovog novog albuma. Osim autorskih tekstova, tu su stihovi Marine Cvetajeve, Alekse Šantića, Đorđa Sladoja i Mileta Ninkova, novosadskog pesnika koji je za života bio veliki prijatelj pojedinim članovima sastava. Na albumu su i posvete drugim autorima – Brusu Springstinu i Nilu Jangu.

Prkos Drumski smatraju se pionirima kantautorskog, pretežno akustičarskog folk-rok talasa koji je u proteklih deceniju i po postao rasprostranjen, naročito u Hrvatskoj i Srbiji. Uz studijska izdanja, uporedo su objavljivali konceptualne albume sobnih snimaka, praktikovali su snimanje oko jednog mikrofona /one mic recordings/ ili uz minimum ozvuke. Voleli su da sviraju u intimnim, porodičnim prostorima – album “Nina” snimljen je u potkrovlju kuće u kojoj je odrasla Sonja Segić, jedna od članica grupe.

Sve pesme dostupne su na soundcloud stranici grupe Prkos Drumski: https://soundcloud.com/prkos-drumski/sets/nina

Album “Nina” posvećen je kćerki Nevene Šarenac. Stihove za naslovnu pesmu napisao je Eddie Cooney, britanski kantautor i muzički tumač i istraživač, jedan od najvećih ljubitelja ove novosadske grupe čiju muziku ljudi s različitih meridijana opisuju jednostavno kao – „muziku s dušom”.