Drugi dan Serbia Fashion Week-a obeležile su revije mladih dizajnera, ali i njihovih iskusnijih kolega iz Češke i Bugarske, kao i revija Bate Spasojevića, koju je publika željno iščekivala.

Naš istaknuti dizajner, Bata Spasojević, predstavio je svoju najnoviju kolekciju pod nazivom “Individual“. U prepunoj dvorani hotela “Park“ Spasojević je prikazao šta je ono što će biti aktuelno u narednoj sezoni kako u muškoj tako i u ženskoj modi.

Obe linije su inspirisane likovima muškarca i žene, a ono što svakako dopunjuje kreacije su raznovrsni modni detalji. Dok je ženska kolekcija obogaćena perjem i torbama, muška je upotpunjena efektnim nakitom i šeširima.

Cela kolekcija “Individual“ je karakteristična po kombinacijama različitih materijala, gde Spasojević eksperimentiše sa printovima i likrom. Ono po čemu će svakako revija ostati upamćena jeste energija i dinamičnost koju je publika osetila već u prvim koracima sjajnih manekena. Jedan od najpoznatijih srpskih kreatora u Srbiji je pohvalio celu organizaciju Serbia Fashion Week-a dodajući da je to upravo ono što je trebalo srpskoj modnoj industriji. Pored izložbe slika koju priprema za jesen, Bata Spasojević je takođe najavio dalju saradnju sa Serbia Fashion Week-om na prestižnim evropskim Nedeljama mode.

Bata Spasojev. 2

Drugi dan Serbia Fashion Week-aa, između ostalih obeležile su i naše mlade dizajnerke. Publici se prvo predstavila Marina Mićanović, čija je kolekcija odisala modelima koji su svojom formom, ali i izgledom predstavljali jaku i snažnu ženu, koja je spremna da se izbori sa svakodnevnim izazovima. Boje koje preovladavaju su crna i braon, dok su materijali na koje se kreatorka najviše oslanjala čipka, skaj i rajsfešlusi. Kao iskusni tango plesač, izjavila je da joj je tango uvek najveća inspiracija, a kolekcija jesen/zima nosi stil jedne urbane tangere.

Marina Micanovic

Danijela Božić još je jedno od novih imena među mladim dizajnerima u Srbiji. Njena inspiracija su žene i cveće, upravo zbog toga kolekcija koja nosi naziv “Cvetna rapsodija“ podseća na proleće, na buđenje, na radost življenja… Kreatorka je jako uzbuđena što je imala priliku da svoj rad predstavi na ovako eminentnom događaju kao što je Serbia Fashion Week, te zbog toga smatra da će ovo biti jako dobra odskočna daska u njenoj karijeri. Najzastupljeniji materijali koje je koristila su šljokice, pliš, ukrasno kamenje. Ova umetnica pažnju je posvetila glamuroznim večernjim haljinama, ali i odelima strože forme. Boje koje dominiraju svakako su: bela, crna, siva i bež. Ona kaže da je pre svega želela da naglasi da cveće svojom formom pravi oblik žene i na taj način stvara nerazdvojnu sponu između prirode i čoveka.

Danijela Božic 2

Marija Ignjatović koja je predstavila svoju diplomsku reviju dobila je veoma dobre kritike istaknutih stručnjaka, koji su specijalni gosti i supervizori ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a. Kroz svoj rad je želela da odgovori na temu botanike te da sve pretvori u futurizam. Marija je nedavno diplomirala na Akademiji de Luso. Ono što je najdominantnije u njenoj kolekciji svakako su modeli u crno – beloj kombinaciji, asimetričnog oblika. Dominiraju oštre i talasaste ivice koje ožive u tkaninama. Marija je nakon revije izjavila da joj učešće na Serbia fashion Week-u u Novom Sadu predstavlja ogromnu profesionalnu satisfakciju i mogućnost za sjajnu budućnost, kakvu joj i predviđaju.

Marija Ignjatovic

Ivana Janković Roland zatvorila je ovogodišnju reviju mladih dizajnera i zaslužila ovacije publike. Njena kolekcija predstavljena kroz karo dezene, romantične suknje na falte i pruge u kombinaciji sa jarkim bojama poput crvene koja je simbol fatalne starsti, skreću pažnju na ljubav kao esencijalnu životnu emociju. To je ono što ova mlada dizajnerka jeste i što želi da bude njena poruka svima onima koji su uživali njenoj reviji.

Ivana Jankovic Roland 2

Jedan od razloga zbog čega je ovogodišnji Serbia fashion Week izuzetno značajan, ali i posećen, svakako je prisustvo stranih dizajnera.

Drugog dana Nacionalne nedelje mode, brojnoj publici se predstavila i Jirina Tauchmanova, istaknuta modna kreatorka iz Češke. Ono što je posebo privuklo pažnju na njenim modelima su aksesoari u obliku skupocenog i glamuroznog nakita. Ova umetnica je uspela da na inspirativan i krajnje nepredvidiv način u veliku balsku dvoranu hotela “Park“ donese dašak Češke u formi najsavremenije bajke.

Jirina Tauchmanova

Modna revija kreatorke Irine Arlaške iz Bugarske izazvala je veoma pozitivne rekacije prisutnih. Irina Arlaška dizajnira odeću, formalnu garderobu i jedinstvene komade. Njenu reviju su obeležile svečane haljine, koje prate liniju ženske figure, sa puno šljokica i nepravilnih prelaza, a njeni modeli su odisali elegancijom i jedinstvenošću. Haljine su krasili neobični detalji poput perja, bisera i tankih kajiševa oko struka. Neke od njih su imale jednostavan kroj dok su druge bile prošarane cvetovima i živim dezenima. Cela kolekcija je bila raznovrsna. Od sakoa sa frakovima, crno-belih kombinacija sa zebrastim printom do dugih jednobojnih i zatvorenih haljina. Revija je ispraćena sa izuzetnom pažnjom, a kreatorka je nagrađena zasluženim aplauzom.

Irina Arlashka

U narednim danima očekuju nas revije istaknutih dizajnera kao što su Eymeric Francois iz Visoke mode Francuske, Rosica Mrsik iz Makedonije, Amela Radan iz Bosne i Hercegovine, Kenguru Balazs Mayer iz Mađarske, Mladen Milivojevic Baron iz Srbije, Marija Šabić iz Srbije, Marina Banović iz Crne Gore, Milena Radović iz Srbije, Vasilije Kovačev iz Srbije, Zvonko Marković iz Srbije i Olena Dats iz Ukrajine.