PODELI

U četvrtak 26. oktobra u sali Kulturnog centra Novog Sada počinje 15. Međunarodni festival kratkometražnog filma FILMSKI FRONT i trajaće do subote 28. oktobra, a sve pod parolom “NO SIGNAL”.

U okviru petnaestog izdanja festivala biće prikazano preko 50 kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske i dve revijalne selekcije po izboru selektora. U okviru selekcije Srbija/Region “SWITCH THE CHANNEL” prikazaće se 20 najboljih ostvarenja u regionu snimljenih u prethodne dve godine. Filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine boriće se za nagradu stručnog žirija koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika;Melina Pota Koljević, Stevan Filipović i Nikola Spasić.  Pobednika Međunarodne selekcije “FIX YOUR ANTENNA” bira publika glasanjem na skali od jedan do pet. Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi.

Sve počinje u četvrtak u 20 časova, a već od 22 časa seče se torta na proslavi rođendana Festivala “Sweet fifteen party” u Paberaju.

U okviru revijalnog programa  “INSERT THE CLEANING TAPE” Filmski Front je pripremio special filmove, a u petak u ponoć program PUSH THE PANIC BUTTON (horror filmovi) uplašiće i najhrabrije.

U subotu, 28. oktobra u 13 časova (Tribina mladih) studenti i filmski autori imaće priliku da učestvuju u radionici “Kako prijaviti projekat na konkursu Filmskog centra Srbije”, koju vodi reditelj Filip Markovinović.

Isti dan u 16 časova (Tribina mladih), filmska radionica za učenike viših razreda osnovne škole “Tiho, učimo o filmu”, gde će učesnici čuti šta je kadar, kako se piše scenario i koja sve zanimanja postoje na filmu.  Ova radionica trogodišnji je projekat Kino Kluba Novi Sad, a pohađalo ju je preko 500 dece iz Novog Sada i okolnih mesta.

Dokumentarni film Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar?”  koji je prikazivan na nekoliko značajnih festivala u zemlji i inostranstvu, a ove godine odneo i nagradu publike za najbolji film na Festivalu Cinema City u Novom Sadu biće prikazan u subotu u 22 časa u čast nagrađenih i to pred zvanično saopštenje stručnog žirija i glasačke komisije.

Ulaz na Filmski Front kao i učešće na radionicama je besplatno. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Misija Filmskog Fronta pre svega je afirmacija kratkometražnog filma i mladih filmskih stvaralaca, kao i ispitivanju gde se oni nalaze u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove.