Fanovi, muzička publika,  svetska  i domaća javnost još će dugo oplakivati odlazak istinske muzičke ikone, Dejvida Bouvija, pa su obeležavanja u njegovu čast sasvim prirodna, očekivana i nadasve potrebna.

Ova nedelje beleži  čak dva takva događaja u našem glavnom gradu, oba vezana za Radio Beograd i muzičku urednicu, Katarina Epštajn. Prvi je održan danas u studiju 6 Radio Beograda gde su Bouvijeve pesme uživo svirali članovi sastava Lira Vega, Kanda Kodža i Nebojša i Went. Radio specijal emituje se na I programu.

U sredu, 25.maja, autorka i voditeljka  „Pop karusela“, Katarina Epštajn, posvetiće čitavu emisiju  poslednjem autorskom delu Dejvida Bouvija, testamentarnom albumu „Blackstar“. U tome će joj pomoći poznati sagovornici,  muzički kritičari Dragan Ambrozić i Moma Rajin.

Posebni kuriozitet ove emisije je da će se emitovati uživo iz prostora Muzičke kuće Metropolis, Makedonska 21. Tokom emisije, koja počinje u 18 časova, slušaoci, ali i posetioci MKM moći će da čuju izbor pesama sa albuma „Blackstar“.

Ovom prigodom, tokom i nakon emisije, Muzička kuća Metropolis odobrava popust na sva kupljena izdanja ovog izvođača.

Dejvid Bouvi je svoj finalni album objavio na dan svog 69.rođendana, 8.januara 2016. “Blackstar” je 28. Studijski album u Bouvijevom opusu, čiji se dublji smisao i simbolika otkrivaju još jasnije  nakon njegove iznenadne smrti.

Rad na “Blackstar” ploči krenuo je polovinom 2014.godine, kada su Bouvi, njegov dugogodišnji producent Toni Viskonti i bubnjar Zek Alford uradili prve demo snimke, a ideja im je bila da novi album bude potpuno drugačiji od prethodnog,” The Next Day”. “Slušali smo dosta Kendrika Lamara i mada smo završili rad na našem albumu sa nimalo sličnom muzikom, vrlo nam se dopala činjenica da ni Lamarov album nije bio čist hip hop, stavio je on tu svašta nešto, baš kao što smo uradili i mi na “Blackstar” ploči. Cilj nam je bio da, pre svega, izbegnemo rokenrol”, objasnio je je Visconti i dodao:”Saksofonista Donny McCaslin i njegov bend bili su sposobni da delaju sa svim onim što im je Bowie servirao, od krautrocka do hip hopa, od popa do džeza. A što se tiče samog procesa snimanja, uradili smo  to po principu stare škole.”

Sa albuma “Blackstar” skinuta su tri singla: naslovni “Blackstar” , “Lazarus”  kao  “I Can’t Give Everything Away ”.

Na albumu “Blackstar” (Columbia Records/Menart) nalaze se sledeće kompozicije:

David Bowie – Blackstar

Blackstar   9:57

‘Tis A Pity She Was A Whore   4:52

Lazarus   6:22

Sue (Or In A Season of Crime)  4:40

Girl Loves Me   4:51

Dollar Days   4:44

I Can’t Give Everything Away   5:47