PODELI

Beer Fest u Beogradu zvanično je otvoren u sredu, 19. avgusta 2015. Za sve one koji se nisu svojim očima uverili u to samo mogu reći “E, pa ljudi, stvarno ste propustili mnogo”.
Kao i svake godine sve posetioce dočekao je veliki izbor (verovali ili ne) piva, kako domaćih tako i svetskih proizvođača, luna park kao zabava za najmlađe i sve nas koji se tako osećamo i odličan muzički program jer kad toga ne bi bilo ne bi bilo ni smisla da u nazivu stoji Fest.

Pre svega velika pohvala za organizaciju, jer je ipak u pitanju najposećeniji festival piva u jugoistočnoj Evropi, a sve je bilo maksimalno bezbedno.

Posetioci prve večeri bili su u opsegu od 7 do 107, dobro možda je bilo i mlađih, ipak roditelji znaju da se tradicija uči od malih nogu, naročito ljubav prema dobroj muzici.

Moj utisak večeri je nepoznati čovek koji se probijao kroz masu sa mnom i držao mi kišobran iznad fotoaparata dok sam pokušavala da napravim bar jednu dobru fotografiju, zatim činjenica da su se silni momci na kiši kupali u toplesu, onda…hmm, ovo možda nije trebalo javno da napišem, evo prestajem…što niste došli pa da sami imate svoje najbolje utiske :). Šala na stranu, ali…neko je ozbiljno hteo da zapali grad…Bora Đorđević još jednom je objasnio kako se to radi. Sve mislim u sebi “da kiša nije onako snažno pljuštala izgoreo bi ceo Beograd”.

BelgradeBeerFest_2015_Dan1_02_photo_by_Ivan_Urosevic

Nisam sigurna jesu li je organizatori naručili za ovu priliku, ali nije bilo suve glave na Ušću prošle noći. No, kiša nije sprečila da celo Ušće peva hitove koji su decenijama dominantni na ovim prostorima i koji će se još decenijama sigurno pevati. Riblja čorba je dva puta pozvana na bis, a iznenadio je publiku i specijalnim gostom, mladim naslednikom domaće rok scene, Pavlom Dejanićem. Nije mala stvar da te Bora dovede da pevaš na njegovom nastupu, ali to je zato što je Pavle energija i glas koji će tek osvajati uha i srca. Uz pesmu “Pogledaj dom svoj, anđele” upućen je pozdrav i Arsenu Dediću, kako Bora reče: “Nadam se da nas i on sada sluša, ipak je ovo najveći hit koji smo napravili”. Sve u svemu sjajna prva noć na beogradskom Ušću uz odlične izvođače, a prvi dan svirali su i Šinobusi, Cotton Pickers, Nikola Vranjković, Neno Belan i DJ Rodger Sanchez.

I dok pišem ove redove sa Zvezdare čujem već poziv na drugo veče festivala… Momci iz grupe Who See pitaju se ”Đe se kupam”, a kako da im kažem, “pa ono, na kiši na Ušću i nije mi teško”.

I opet puno Ušće, pa ti vidi, bajo moj. Večeras smo bili kiše bez, ali je bilo hladno za ovo doba godine (sve u stilu meteorološkog izveštaja), a to je naravno sa ciljem da se ne pregreje moje je ipak tek drugo veče festivala. Kad smo već kod svih tih meteoroloških termina, kako drugačije da kažem nego da je Rundek napravio odličnu atmosferu i onda je usledio Bad Copy i neverovatna stvar… Što su ti naši ljudi čudni, stalno nešto ne valja i samo se žale, pazi sad ovo – piva na sve strane, i to svakakvih, ma koje ti duša poželi, pije staro, pije mlado, čuvari reda na svojim pozicijama, niko ne brani konzumiranje gore pomenute tečnosti i oni svi u glas pevaju kako ne može da se nabavi pivo posle 10. A ja videla svojim očima da može. Ne znam šta bih rekla-gledaju ih piva iz frižidera, krste u čudu, ne veruju, tebra.

Vrlo obožavan među omladinom, ovaj sastav je sinoć na scenu doneo pravi duh pivskog festivala pošto su im i pesme skoro sve sama himna do himne za ovaj napitak. Odličnu atmosferu napravio je i Rundek Cargo Trio, a ništa manje dobro nije bilo uz Babe.

Još jedna sjajna noć na Beer Festu je za nama, očekuju nas još tri dana festivala.

I naravno, nemojte voziti pod uticajem alkohola, besplatan gradski prevoz je ovde organizovan za posetioce festivala i valjalo bi obići i doživeti još mnogo toga lepog u ovom životu. Bezbedan i dobar provod želim.

Dragana Mladenov

Foto: Ivan Urošević