U organizaciji Mladinskog Kulturnog Centra u Skoplju je 23. maja po četvrti put održan festival  Zdravo Mladi.

Na ulici ispred MKC – a, gde je bila glavna bina, festival su otvorili makedonski bend Equinox koji su pobedili na takmičenju sredjoškolskih bendova. Nakon njih su nastupili slovenački bend TRUS i već etablirani skopski bend Fonija koji ima 4 albuma iza sebe iako je prosečan uzrast članova 20 godina. Bez obzira što njihov nastup je ispratilo ne više od 300 posetitelja, oni su još jedanput pokazali zašto broj njihovih fanova stalno raste.

zdravo_mladi_publika_ana_lazarevska

Nakon njih na binu su se popeli članovi elektro post punk benda iz USA – The Soft Moon. Očigledno je da oni ne troše vremena na tekstove za pesme, da je njima muzika bitna i da kroz nju stvaraju atmosferu koja na momente je darkerska, a odmah zatim neki dens ritam vas natera da malo zaigrate. Sve u svemu ta kombinacija se meni vrlo dopala.  Disciplin a Kitschme su bili jedini bend koji se baš i nije uklopio u mladalački imidž festivala. To se osetilo i tokom njihovog nastupa kojeg su pratila uglavno stariji fanove ovog benda, naravno među njima i ja. Zaista je bilo super podsetiti se pesme jednog od kultnih bendova bivše Jugoslavije. I da, potpuno se slažem sa Kojom – Neukusu treba reći ne. A neukus nije bio prisutan ove večeri.

CHK_CHK_CHK_Ana_Lazarevska

Nakon njih sledili su glavne zvezde festivala čije ime čine tri izvičnika ili Chk, Chk, Chk. Možda glas vokalista Nic Offera nije bio u najboljem izdanju, ali njegova komunikacija sa publikom, energijom kojom zaposeda celu binu i transcendencija koju prenosi publici doprinelo je da prisustvujemo fenomenalnom koncertu. Dosta vremena je prošlo otkad se nisam tako lepo naigrao. Sat i po densanja, jedan bis, sjajne izvedbe ličnih favorita Me And Giuliani, Down By The School Yardi  i Heart of Hearts,kolektivna ekstaza tokom One Girl/One Boy. Što je više bilo potrebno? Dobro, osim da nisam video da moja simpatija ima dečka 🙂 . Šalu na stranu, ali kako je neko rekao CHK CHK CHK je pravi skopski bend, a oni su to sada i doznali.

Završiću sa konstatacijom da je ovaj festival na kome se slavila mladost, šta god ona značila. Ja jedva čekam sledeće peto izdanje festivala i za taj mali jubilej moja želja je da organizatori pozovu još jedan od skopskih bendova – Lamb, Antony and the Johnson, The Notwist ili reoformljeni Slowdive.

Vlatko Dekov

Foto: Ana Lazarevska