Scena fest održan je četvrti  put u subotu, 28. februara, u klubu „The Quarter“ u Novom Sadu i ponovo je ponudio šarenolik repertoar, ali ni ovaj put odziv publike nije bio na očekivanom nivou.

Za razliku od prošlog festivala, u Quarteru je u subotu bilo oko dve stotine ljudi koji su pristizali kako je vreme odmicalo. Program je počeo sa malim zakašnjenjem novosadskog benda Frozen Moonlight. Iako najmlađi po godištu, zvučali su prilično sigurno i uvežbano, a nije izostala ni podrška drugara iz prvog reda.

CPR je, pored nekoliko obrada pank hitova, imao i autorske stvari koje je publika odlično prihvatila-„Bože Pravde“i „Glas“. Moram da pohvalim pevača koji je imao odličnu komunikaciju sa publikom.

Zatim su usledili nastupi dva  alternativna benda: post metal bend Tethyal i grind core Kill the Scum koje sam slušala prvi put. Kod ova dva benda desio se mali  problem sa ozvučenjem. Iako ne poznajem dovoljno dobro ovaj žanr da bih ga komentarisala, ono što mi je bilo interesantno kod benda Tethyal je njihov scenski nastup koji je ličio na naučno-fantastični film zbog zelenog osvetljenja i njihovog imidža.

Sledeći je bio novosadski bend Northern Revival, southern/stoner bend, koji ima izuzetno dobar vokal, Petra Randelja. Usledila su još dva atipična  benda sa primesama elektronike,  Tentacle Wizard i Beograd. Tentacle Wizard je interesantan doom stooner bend sa dve bas gitare. Iako zvuče veoma zanimljivo, ovaj bend ima problem sa komunikacijom sa publikom. Pola članova benda su bili okrenuti skoro leđima publici tako da im se ni iz prvog reda nisu videla lica.

Dark synth pop sastav Beograd je definitivno bio najspecifičniji po zvuku te večeri i izazvao je podeljena mišljenja među publikom.

Kikindski hard core/metal sastav Downstroy bio je najiskusniji bend na ovom Scena festu što se i osetilo u zvuku, energiji i ponašanju na sceni. Iako su, po meni, imali najbolji nastup te večeri publika je izgleda sustigao umor tako da je prilično statično odreagovala na njihov nastup.

Za kraj četvrtog izdanja novosadski acid metal bend, Wolfram, koji zaista dosta obećava, ali koji sam odslušala vrlo kratko jer je temperatura u klubu bila nepodnošljivo niska. To je bila jedina svirka u životu koju sam do kraja slušala u jakni. Izuzev ovog propusta Scena Fest je ponudio kvalitet koji je za pohvalu.

Sledeći festival će biti održan 30. maja tako da neće biti problema sa hladnoćom kao ni problema sa cenom ulaznicama jer mislim da je realno očekivati veći odziv publike da ne bismo ponovo došli u situaciju na kraju 2015. da ulazimo u Novu godinu sa svađama oko muzičkog ukusa.

Da bi alternativna scena postojala mora se podržati iskreno slušanjem domaćih bendova kao i prisustvom na svirkama!

Dragica Mačkić