U Sremskim Karlovcima proteklih nedelju dana boravile su devojčice iz cele Srbije, njih 31, a danas su na svom prvom rok koncertu pokazale šta su naučile u Rok kampu za devojčice koji je organizovala Femix mreža ženskog stvaralaštva. Ovakav kamp  jedini je u ovom delu Evrope.

“Ove godine je interesovanje je bilo mnogo veće nego prošle, a nismo zapravo imale previše medijske pažnje tokom konkursa što nas je dosta iznenadilo. Na žalost nismo mogli da primimo sve devojčice u kamp jer je bilo baš previše prijava”, izjavila je za naš portal Selena Simić, članica organizacionog odbora i jedna od mentorki.

Selena je dodala da se nada da će kroz nekoliko godina neke od 60 devojčica koje su prošle kroz kamp u toku ove dve godine biti deo alternativne muzičke scene.

Rok kamp za devojčice namenjen je devojčicama koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, koje se raduju da upoznaju vršnjakinje sličnih interesovanja i da konačno izraze svoje talente i svoja rokenrol interesovanja. Učesnice su uzrasta od 10 od 14 godina iz različitih delova Srbije, a uslov za učešće nije bio da moraju imati muzičkog iskustva već da postoji želja za učenjem. Programi rada su prilagođeni onima koji kreću od nule, ali i onima koji su već završili nižu muzičku školu ili su uzimali privatne časove.

Da je to zaista tako potvrdila nam je desetogodišnja Olga Zarić iz Beograda koja je prvi put u životu sela za bubnjeve u Rok kampu. Kaže da joj nije bilo teško da nauči, a boravak u kampu joj je prijao: “Bilo mi je super, svidelo mi se jer sam upoznala nove drugarice iz cele Srbije. Kad nismo imale časove igrale smo se i slušale muziku. Meni nije bilo teško da se spremim za koncert”.

Navela je da je jako uzbuđena pred koncert i da bi volela da dođe i sledeće godine.

Osam mentorki radilo je po šest sati dnevno sa devojčicama, a rezultat tog rada predstavile su kroz jednočasovni program na bini Ekološkog centra Radulovački. Uz veliku podršku roditelja i svih drugih koji su danas došli, devojčice su izvele osam pesama. Neke od pesama koje smo slušali bile su: “Dosta!Dosta!Dosta!” (Boye), “Seven Nation Army” (The White Stripes) i “Sweet Dreams (Are Made of This)” (Eurythmics).

Iako su bile vidno uzbuđene i pod tremom, svoj prvi rok koncert izvele su odlično. Verujem da će ga zauvek pamtiti, a rastanak im je protekao u grljenju i suzama jer se ovo nesvakidašnje i vrlo dragoceno iskustvo završilo.

Sve pohvale zaslužuju i mentorke koje su za sedam dana uspele da prenesu znanje, razviju još jaču ljubav prema muzici kod ovih devojčica i koje su im prenele veliko iskustvo koje imaju: Anja Tvrtković, Jelena Mihić, Selena Simić, Biljana Šunjka, Tijana Milivojević, Mina Stojanović, Isidora Dimić, Marija Nikolić.

Svega toga ne bi bilo i bez roditeljske podrške koji neguju interesovanja svojih ćerki i koji će im omogućiti da svoj talenat, koji neosporno poseduju, maksimalno iskoriste.

Rok kamp za devojčice 2018 održao se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fondFondacija Jelena Šantić i Balkan Trust for Democracy, Contango doo, Erste Banka Srbija, i svih koji su uplatili novac putem platforme Donacije.rs.
Partneri Femixa ove godine bili su: Ekološki Centar RadulovačkiProtoAnđeliCoca-Cola HBC SrbijaDonacije.rs i Autonomni ženski centar – Mogu da neću .

Ivana Jovanović