PODELI

Još jedan prostor za mlade u Novom Sadu, Omladinski OK klub, otvoren je 6. februara u sportsko-poslovnom centru SPENS. Klub će biti još jedno mesto okupljanja mladih i mesto na kom će se realizovati razni sadržaji namenjeni mladima.

Ovo je treći omladinski klub na teritoriji Novog Sada koji je namenjen za realizaciju aktivnosti koje okupljaju mlade i koje realizuju mladi, omladinska udruženja i udruženja za mlade. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su akteri omladinske politike iz Novog Sada i predstavnici sportskih udruženja i saveza, ministar omladine i sporta Republike Srbije-Vanja Udovičić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu-Vladimir Batez, član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu – Ognjen Cvjetićanin, v.d. načelnik Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada-Vlastimir Mastilović, koordinator OPENS2019-Vukašin Grozdanović.

“Otvaranje ovog omladinskog kluba je signal onoga što smo počeli pre tri godine, kada su za sto seli donosioci odluka sa mladima i kada smo zajedno isplanirali šta je to što želimo da menjamo u Novom Sadu. Od tada ste čuli koliko je klubova otvoreno u Novom Sadu i to je signal da se neke od tih usluga decentralizuju, da mladi iz različitih delova grada mogu u različitim delovima grada dobiti sve usluge i servise koji im trebaju, a sve to je znak da kada sedimo za jednim stolom i kada se dogovorimo možemo da uradimo velike stvari, a mnogo nas toga još čeka”, kaže Vukašin Grozdanović koordinator OPENS2019 i dodaje da je sve to uvod ka 2019. godini: “Sve to je uvod ka jednom velikom omladinskom centru u Kineskoj četvrti u tom budućem Youth creative polisu na dve hiljade kvadrata gde će Novi Sad stvarno postati lider omladinske politike u regionu i 2019. godine pokazati svima kako, po modelu dobre prakse, umrežavanja različitih institucija i mladih, možemo puno toga da uradimo”.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, kaže kako očekuje da će novi omladinski klub biti mesto okupljanja mladih iz čitave Srbije, te kako na jednom mestu, postoji prilika za mlade da rade na sebi i jačaju omladinske sektror i čitavu zajednicu.

„Malo je gradova koji mogu da se pohvale da na ovaj način imaju zaokruženu omladinsku infrastrukturu. Prvenstveno kada je reč  o Omladinskim klubovima. I to je prava poruka celokupnoj omladini u Srbiji, ali i u Novom Sadu – imati u svom gradu tri omladinska kluba je za svako poštovanje, ali i je ujedno i primer dobre prakse drugim gradovima Srbije i Evrope. Naša želja je da se evropskoj omladini predstavimo u najboljem svetlu, pokažemo prave kapacitete i danas pokazujemo da jedinim multisektorskim delovanjem zajedno možemo da pošaljemo jasan signal da je ovo projekat cele Srbije“, objašnjava ministar Udovičić.

Vlada Republike Srbije i  ministarstvo omladine i sporta do sada su izdvojili dve miliona dinara za ovaj klub, istakao je član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

„Imamo u Omladinski klub u Kineskoj četvrti koji sutra treba da se preuredi i da postane deo Grada Mladih – Youth creative polis. I sve ove stvari koje radimo radimo u cilju sporovođenja akcionog plana za mlade, strategije za mlade gde oni u ovakvim uslovima mogu da imaju svoje radionice, edukacije, predavanja“, istakao je Cvjetićanin.

Omladinski OK klub nalazi se na prvom spratu sportsko-poslovnog SPENS i biće otvoren za sve mlade Novog Sada. Klub će obezbeđivati podršku, prostor i opremu za realizaciju projektnih aktivnosti omladinskih organizacija i organizacija za mlade, kao i prostor za slobodno okupljanje mladih.

Foto: promo