Foto konkurs “Glas koji se vidi, slika koja se čuje” doneo je fotografkinji Remix Press portala, Marini Pešić, plaketu “Glas žene u muzici”, a na izložbi koja je otvorena 7. aprila našlo se nekoliko njenih fotografija. Iako joj je glavna nagrada izmakla iz ruku, redakcija portala Remix Press ponosna je na uspeh svoje fotografkinje koja se dugi niz godina profesionalno bavi koncertnom fotografijom i time daje veliki i nesebičan doprinos promociji rokenrol kulture u Srbiji i regionu. Sve čestitke Marini, želimo joj mnogo uspeha u daljem radu. Marinin rad možete pratiti i putem njene Facebook stranice Marina Pešić Photography

U nastavku teksta opširnije o konkursu i o dodeli nagrada.

Na otvaranju izložbe fotografija sa konkursa portala Glas.ba i Udruženja “Zona muzike” žiri je objavio odluku o najboljim radovima, a prvu nagradu osvojio je Branko Galičić iz Županje za fotografiju sa koncerta benda AC/DC.

Na foto konkurs ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” stiglo je blizu 200 radova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Tročlani žiri: Dado Ruvić (umetnički fotograf i Reutersov fotoreporter), Murat Jašarević (internacionalni majstor fotografije) i Ferida Abdagić (dizajnerka) izabrao je radove za izložbu koja je 7. aprila otvorena u čitaonici Opće biblioteke u Zenici, gde će biti dostupna publici do kraja idućeg meseca.

Na izložbi su predstavljeni autori, abecedno: Branko Galičić, Brigita Rafanelli, Indir Merdanović, Jelena Mirjanić, Jovan Vidaković, Maja Prgomet, Marina Pešić, Miljan Šišić, Nino Mujkić, Olja Simović, Selver Učanbarlić, Senad Tahmaz, Silvana Malinović, Siniša Pašalić, Slaven Dević, Srđan Dunđerović, Tea Jagodić, Vladimir Milojković i Vukašin Stanojević.

Županjski fotograf, Branko Galičić, osvojio je glavnu nagradu, foto aparat Canon EOS M10 i plaketu ”Pobjednički glas”.

Nagrađeni su, takođe, Tea Jagodić (Banja Luka), kojoj je pripala plaketa ”Glas rock and rolla” za kolekciju koja rock and roll muzici daje veliki značaj i čuva je od propadanja, Brigita Rafanelli (članica foto-kluba Split) – plaketa ”Ženski glas” kao podrška autorkama čiji je umetnički “subject” žena i načinu da se čuje njihov individualni glas.

Među nagrađenima su i Marina Pešić (Novi Sad) – plaketa ”Glas žene u muzici” za kolekciju uzbudljivih fotografija urađenih na koncertima i festivalima, Nino Mujkić (Zenica) – plaketa ”Glas budućnosti” za fotografiju koja prikazuje inovativan ili futuristički detalj i tako nam približava budućnost, koja je zapravo već i stigla, Senad Tahmaz (Sarajevo) – plaketa ”Glas realnosti” za seriju fotografija koje tematizuju društveno marginalne teme i tako nas upoznaje da u našem realnom svetu postoje drugi i drugačiji čije je postojanje jednako vredno, ali se o njemu ne govori dovoljno.

“Uočavajući da među radovima izabranim za izložbu imamo trećinu fotografija koje su uradile žene i čak polovinu dobitnica priznanja, ja, iz svog ugla žene koja se isto tako bavi umjetničkim radom, ovaj konkurs smatram posebno vrijednim i skoro netipičnim za naše prilike, koliko god se to nekome učinilo subjektivnim”, istakla je članica žirija, Ferida Abdadić.

Izvor: Glas.ba

Foto: Marina Pešić