U Muzeju novog vala u Zagrebu otvorena je izložba koncertnih fotografija “Sve nas nosi isti val“ Marine Pešić. Tom prilikom su pored autorke govorili čuveni fotograf Goran Pavelić Pipo, čija je izložba bila postavljena u istom prostoru pre Marinine, osnivač muzeja Aleksandar Črček i voditeljka programa Vlatka Vužić.Interesantno je da se i na Marininim i Pipovim fotografijama pojavljuje nekoliko istih muzičara – Vlada Divljan, Dušan Kojić, Srđan Gojković Gile, Davor Gobac, Jura Stublić… fotografisani u skoro 40 godina razlike.

“Ovo mi je prva samostalna izložba van Srbije, a ukupno deveta samostalna izložba. Sve prethodne izložbe imale su neku tematiku i poseban naslov. Devet godina aktivno fotografišem koncerte ispred bine. Imam dovoljno materijala da pokrijem određene teme i da, u zavisnosti gde pravim izložbu, postavku mogu da prilagodim gradu i prostoru“, izjavila je autorka Marina Pešić kada se obratila prisutnima i dodala da za postavku nije birala samo “novi val”, već je izborom obuhvatila njen kompletan rad, na kojima su fotografije nastale od 2014. pa sve do marta 2023. godine.

Za izložbu “Sve nas nosi isti val“, Marina je odabrala fotografije na kojima su: Massimo Savić, Aerodrom, Film, Paraf, Električni orgazam, Vlada Divljan, Bajaga i Instruktori, YU Grupa, Parni Valjak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Crvena Jabuka, Boris Novković i mnogi drugi.

“Fotke su jako dobre! Meni se jako sviđaju! Mislim da su najbolji komplimenti upravo oni navedeni od samih ljudi koji su na tim fotografijama. Ko zna fotografiju odmah će prepoznati osnovne stvari i to je stvar koja se podrazumeva, ali tvoje fotografije idu stepenicu više. Vidi se da uživaš dok radiš“, rekao je Goran Pavelić Pipo tokom obraćanja na otvaranju izložbe.

Otvaranje izložbe su svojim prisustvom uveličali i mnogi eminentni muzičari: Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) , Davor Rodik (Plava trava zaborava, Bare i plaćenici…), Jurica Pađen (Aerodrom), Borna Čop (Film), Renato Metessi (Patrola/Zvijezde), Dragomir Herendić – Dragianni, kao i druge poznate ličnosti iz rokenrol sveta: Sandra Rančić (umetnička direktorka Dok’n’Ritam festa), Goran Polak (Stražarni lopov), Zoran Pezo (reditelj), Davor Antolić Antas ( scenograf i dizajner) , Tommy Šega (Phantasmagoria, Exodus) i mnogi drugi.

Izložba “Sve nas nosi isti val“ je prodajna i biće postavljena u muzeju narednih mesec dana. Aleksandar Črček je na otvaranju rekao da će u narednom periodu nastaviti da organizuje izložbe, kao i da one neće biti vezane samo za zagrebački novi talas, već i za riječki i beogradski.

Marina Pešić rođena je u Užicu, 1987. godine. Od avgusta 2016. godine fotografisala je muzičke događaje za novosadski portal Remix Press, sa kojima i danas sarađuje.

Svoj web sajt Moć muzike pokreće 2019. godine na kome promoviše dešavanja vezana za muziku. Aktivno prati muzičke događaje širom zemlje i regiona i bori se za očuvanje i promociju rok kulture.

Foto: promo