Program 18. Pančevačkog Jazz Festivala, koji ove godine slavi osamnaesti rođendan, obuhvata ekskluzivni i raznolik program u duhu motoa manifestacije – SVE BOJE DŽEZA. Početkom narednog meseca, od 5. do 8. novembra, Kulturni centar Pančeva biće domaćin vrhunskim internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta, u brižljivom izboru umetničkog direktora festivala Vojislava Pantića, specijalno za program rođendanskog izdanja.

“Već osamnaest godina KC Pančevo istrajava u jednom poslu – organizovanju koncerata i festivala koji neguju vrhunsku muziku, kakav je džez. U to ime i repertoar ovogodišnjeg festivala predstavlja prvoklasan izbor umetnika i stvaralaca, od kojih većina dolazi preko okeana, iz kolevke džeza – Sjedinjenih Američkih Država. Program je sastavljen za publiku koja razume i ceni džez, ali i za veliki broj džez muzičara koji potiču iz Pančeva, i koji su svetski priznati. Blizina Beograda je za Kulturni centar Pančeva podsticaj da koncipira programe boreći se za autohtonost kulture, uz želju da budemo osobeni na svoj način”, izjavio je direktor KC Pančevo, Nemanja Rotar.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, program osamnaestog izdanja predstavio je umetnički direktor festivala Vojislav Pantić, dugogodišnji novinar, kritičar, autor i znalac u džez svetu, apostrofirajući da se na programu brižljivo radilo tokom cele protekle godine. Ovaj festival karakteriše verna publika, u sali koja je rasprodata nedeljama unapred, a ove godine očekuje se i dolazak publike iz regiona, kao i prisustvo inostranih džez kritičara.

Pre svih tu je Kurt Eling, koji nastupa na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak 5. novembra od 22 časa. Velika zvezda američke scene, vodeći svetski džez vokalista u poslednje dve decenije, počasni građanin Čikaga dobitnik je najprestižnijih nagrada u svetu džeza, od Gremija za najbolji vokalni džez album (uz još 11 nominacija za istu nagradu), do višestrukih uzastupnih titula najboljeg pevača u godišnjim izborima kritičara i publike renomiranih magazina Daunbit i Džez tajms. Izuzetnih tehničkih mogućnosti i sa rasponom glasa od četiri oktave, ali i sposoban da unese emocionalni angažman u interpretaciju, Eling je primer modernog pevača koji uspešno vlada raznim stilovima džeza i dopire do srca najšire publike. U Pančevu će predstaviti aktuelni album „Passion World“ (Svet strasti), kompilaciju emocija i ljubavnih strasti koje je istraživao na svojim brojnim putovanjima i povezao u ovaj album obojen stihovima posvećenim ljubavi.

Uvertiru u ovaj koncert čini nastup novosadskog sastava Majamisty TriO od 20.30 časova. Predvođen klasično obrazovanom pijanistkinjom Majom Alvanović, ovaj bend je doneo novi autorski pristup na domaćoj džez sceni, inspirisan kako senzibilitetom legendarnih pijanista poput Bila Evansa ili Lenija Tristana, tako i modernom, elegičnom skandinavskom produkcijom. Na ovom festivalu predstavlja album “Love” (Ljubav), koji su zapazili i strani mediji i koji je bio na listi allaboutjazz.com.

Drugo festivalsko veče, posvećeno savremenim džez tendencijama, 6. novembra od 20.30 časova, otvara američki klavirski trio The Bad Plus, drugoplasirani džez sastav na svetu na prošlogodišnjim listama kritičara Daunbita (iza kvarteta Vejna Šortera). Stekavši pažnju javnosti zahvaljujući atraktivnim obradama velikih hitova Nirvane, Blondie, ili The Black Sabbath početkom 2000-ih, kasnije su dostigli izuzetan renome i autorskim radom na razmeđi modernog post-bapa, klasičarske elegancije i pop-rok senzibiliteta. Potom će koncert održati britanski sastav Get The Blessing, koji predvode Džim Bar i Klajv Dimer, ritam sekcija kultne trip-hop grupe Portishead. Kvartet iz Bristola još više je oslonjen na rokerske temelje, sa kojih polaze u razmahane, poletne i pitke džez improvizacije. Na Pančevačkom džez festivalu promovišu upravo objavljeni peti album „Astronautilus“.

U subotu, 7. novembr,a u Foajeu Kulturnog centra, nastupa kvartet saksofoniste Maksa Kočetova, prvog altiste u Big bendu RTS, i jednog od najistaknutijih muzičara na domaćoj džez sceni, koji predstavlja svoj autorski album “13:30”. Te večeri pred festivalsku publiku će izaći i polaznici Džez odseka Muzičke škole „Stanković“, a predviđen je i duži džem sešn.

Poslednje večeri, u nedelju, 8. novembra, od 20.30 časova, nastupaju legendarni džez muzičari sa višedecenijskim stažom i renomeom među ljubiteljima džeza. Saksofonista Geri Barc, muzičar koji je još davne 1971. gostovao u Srbiji u bendu legendarnog Majlsa Dejvisa, obeležio je svoj muzički put upravo radom u revolucionarnim džez-fank postavama čuvenog trubača. Četiri i po decenije kasnije, nastupa sa programom u posvetu još jednoj veličanstvenoj legendi džeza – saksofonisti Džonu Koltrejnu. U nastavku večeri, pančevačkoj publici predstaviće se pioniri fuzije džeza i svetske muzike sa raznih meridijana, američka grupa Oregon. Legendarni sastav, koji i dalje predvode multiinstrumentalisti Ralf Tauner i Pol Mekendles, vraća se na naše prostore posle 26 godina – osamdesetih godina prošlog veka održali su nezaboravne koncerte na džez festivalima u Novom Sadu i Beogradu, a termin world music su uveli dve decenije pre nego što je ušao u upotrebu. Oni su retki muzičari koji u tražili da se u ugovoru navede da njihov koncert nema ograničenja u trajanju.

Prateći program festivala počinje već 20. oktobra u 19 časova kada na Sceni Kulturnog centra Pančeva nastupa eklektični italijanski vokalno-instrumentalni duo Musica Nuda sa energičnom Petrom Magoni koji tumače svetske hitove jezikom avangardnog džeza, dok će od 3. do 11. novembra u Foajeu Kulturnog centra biti postavljena izložba fotografija “Jazz Legends”, renomiranog britanskog fotografa Tima Dikesona. Kao i ranijih godina, neizostavan deo programa čine džem sešni domaćih muzičara, kojima će se, u skladu sa raspoloženjem, pridruživati i inostrani gosti, po završetku koncertnog programa.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa KC Pančeva na konferenciji za medije zahvalio se na podršci brojnim institucijama. 18. Pančevački Jazz Festival podržali su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kompanija NIS (projekat “Budućnost na delu”), Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Italijanski institutu za kulturu u Beogradu, Erste Banka i Passage Group.

Tanasijević je dodao da su brojni poznati umetnici gostovali na Pančevačkom Jazz Festivalu tokom proteklih sedamnaest godina i da se za njegov jubilej, dvadeseti rođendan, priprema obimna i luksuzna monografija. Cena pojedinačnih ulaznica za tri koncertne večeri je 500 dinara, a komplet je 1.200 dinara, dok je za nastupe dua Musica Nuda i Kvartet Maksa Kočetova ulaz slobodan.

Foto: Siniša Ponjević