PODELI

Grupa koja se smatra začetnicima panka na ovim prostorima, Pekinška Patka, dobiće svoj prolaz u Novom Sadu odlučila je Gradska komisija za delove naselja i javnih službi. Konačnu odluku doneće Skupština Grada Novog Sada.

Prolaz koji će nositi naziv popularne novosadske punk grupe povezuje Poštansku i Jevrejsku ulicu, a nalazi se kod nekadašnjeg tržnog centra Nork i bioskopa Jadran.

U pomenutom prolazu Pekinška patka svirala je 1979. godine u izlogu.

Pekinšku patku su osnovali 1978. godine profesor Nebojša Čonkić Čonta, tadašnji profesor Elektrotehničke škole,  i gitarista Sreten Kovačević  Srele.

Nakon što su odbili PGP i RTB, njihovu prvu singl  ploču “Biti ružan pametan i mlad/ bela šljiva” objavio je Jugoton. Prvu ploču “Plitka poezija” su izdali 1980. godine čije je izdavanje bilo odloženo zbog smrti Josipa Broza Tita.

Usled njihovih skandaloznih nastupa, oblačenja i tekstova bivaju zabranjivani i prekidani u toku nastupa što je  kod novosadske omladine izazivalo kontraefekat. Ceo Novi Sad bio je ispisan grafitima “Čonta je Bog”. Izdali su samo dva albuma nakon kojih se bend raspao, a Čonta otišao u Kanadu.

Na tridesetogodišnjicu osnivanja ovog kultnog benda 2008. godine nastupili su na Exit festivalu na glavnoj bini pred nastup benda Sex Pistols.

Novi Sad je prošle godine dobio i Prolaz Milana Mladenovića.

Dragica Mačkić

Foto: Omot singla “Bolje da nosim kratku kosu/Ori ori” (Jugoton, 1980.)