Koliko često se setite vašeg poslednjeg letovanja? Osetite li miris borovine i mora svaki put kad neko pomene putovanje? Da li vas najlepša sećanja vezuju upravo za posete nekoj plaži, planini, jezeru, nekom novom gradu, pod nekim malo drugačijim nebom?

Ono o čemu verovatno tada ne razmišljate je to da ste vi deo gigantske industrije koja zapošljava više od 100 miliona ljudi i koja je prošle godine vredela impresivnih 7,6 biliona (dakle, 7,6 hiljada milijardi) dolara.

Turizam je globalni fenomen koji ima moć da iz pepela podigne ekonomiju celih država, prevaziđe političke podele, pronikne u kulturu i redefiniše pojam granica. Zato svaka zemlja, pa i Srbija intenzivno rade na razvoju svojih turističkih potencijala.Biti pravi učesnik na svetskoj turističkoj sceni danas nije nimalo lako, naročito ako imamo u vidu da je internet u velikoj meri promenio način na koji doživljavamo putovanja. Jednim klikom možete da saznate sve o ponudi nekog hotela, pročitate dobra, ali i loša iskustva, dobijete preporuke za najbolje vodiče, najbolji restoran, najbolji kafić u bilo kom kraju sveta.

Da bi Srbija kao destinacija, zajedno sa svojom turističkom infrastrukturom ispratila sve savremene trendove i dobila svoj deo svetskog turističkog kolača, potrebno je da kontinuirano ulaže u strategije i inovacije u ovom sektoru. To prvenstveno znači adekvatnu edukaciju budućih turističkih poslenika, hotelijera i ugostitelja – studente turizma i hotelijerstva.

Njihove studije su izuzetno zahtevne, jer predstavljaju multidisciplinarnu platformu koja uključuje ekonomiju, geografiju, jezike, psihologiju, arhitekturu, ekologiju, sociologiju, politikologiju… i razne druge oblasti ljudskog delovanja. Pored toga, svaka od tih disciplina razvija se takvom brzinom, da univerzitetski kurikulumi ne mogu da isprate sve promene.

Upravo zbog toga nastala je MEKST konferencija koja omogućava studentima turizma i hotelijerstva da na interesantan način saznaju o tuđim iskustvima, primene svoje strategije na drugim primerima i dobiju motivaciju i ideju za sopstveni biznis. Konferencija se ove godine održava po peti put u Novom Sadu od 23. do 25. novembra, a održaće se u Master hali Novosadskog sajma. MEKST je u protekle četiri godine pružio podršku za dalji profesionalni razvoj za više od 2.500 studenata i mladih istraživača iz 15 zemalja Evrope i omogućio im razmenu iskustava u oblasti studija turizma bez presedana na ovim prostorima.

Budući turizmolozi, hotelijeri, ugostitelji… na ovoj konferenciji imaju priliku da uče i od velikih imena u turizmu, kao i pratećim granama te industrije. Ove godine slušaće Dalibora Šumigu, izvršnog direktora firme Promosapiens i ambasadora kompanije Google, zatim Nikolasa Houverta, generalnog menadžera Hotela Hilton u Beogradu, Kseniju Lubardu, direktorku marketinga i prodaje Radison Blu hotela u Beogradu, a svoje učešće potvrdili su i Lazar Džamić, mag digitalnog marketinga i Rob Dejvidson, stručnjak za biznis turizam i direktor MICE Knowledge kompanije iz Londona, kao i Semir Musić, suosnivač agencije za digitalni marketing Lilium iz Sarajeva i Ian Yeoman koji je vanredni profesor na Univerzitetu Victoria u Welingtonu.

MEKST zbog ugleda predavača, masovnosti publike i kvaliteta sadržaja raste iz godine u godinu i uliva nadu da zlatno doba turizma u Srbiji tek dolazi.

Foto: promo