Legende britanskog panka, Peter and the Test Tube Babies, su 17. februara u SKCN Fabrika održali koncert u Novom Sadu nakon 10 godina.

Koncert je počeo tačno u 21h nastupom grupe Fiskalni Račun iz Bečeja. Ovaj bend nikad nije razočarao. Omiljeni među novosadskom publikom i među navijačima Voše, odlično su zagrejali publiku pred nastup britanskih pank veterana. Odsvirali su najveće hitove: Betonska nostalgija, Još jedan preguran dan i naravno Cretini in azione, uz tradicionalno paljene baklje. Posebno nam je ulepšao veče jedna momak koji se sve vreme penjao na binu, otimao mikrofon pevaču i skidao majicu pokazivajući mišiće. Ne znam da li je ovaj performans bio dogovoren ili spontan, ali bilo je jako simpatično.

Nakon dobrih sat vremena svrike, na scenu izlaze vidno raspoloženi Peter and the Test Tube Babies, koji nam je svojim britanskim akcentom rekao da nas obožava i da je srećan što je ovde. Zaista nije fraza, videlo se oduševljenje na njihovim licima što je Fabrika puna i što je publika počela da “divlja” s prvim rifovima. Frontmen benda Piter Bejvoters nije skidao osmeh s lica, od prve do poslednje sekunde nastupa. Počeli su sa Keep Britain Untidy, pesmom starijom od većine publike i završili sa Blown Out Again.  Odsvirali su legendarne pesme kao Spirit of Keith Moon, i Easter Bank Holiday kao i komenatar na društvene mreže Facebook Loser. Naravno oduševljena publika ih je pozvala na još jedan bis, gde su odsvirali sa rukama svih prisutnih u vazduhu Elvis is Dead  i  Shake my world , da bi izašli na još jedan bis završili koncert sa September (drugi deo). Novosadski pankeri su horski pevali stare i nove hitove, uz neizostavnu šutku u prvim redovima.

Ovaj neverovatan bend svira od 1978. godine, i u Novom Sadu je peti put, ako se ne varam. Možda ih je i glas izdao i mladost i zdravlje, ali  želja za dobrom svirkom i energja nije. Upešno izbegavajući flaše piva koje lete na binu, za nešto više od devedeset minuta svirke, uspeli da nam prenesu uragan pozitive. Mislim da su svi prisutni pomislili u sebi: ”Daj bože da budem ko ovi ludaci u njihovim godinama.”

Te 2007. godine kad su nastupali na trgu u centru našeg grada bila sam srednjoškolka još uvek, i sećam se da sam prvi put osetila ponos što sam Novosađanka. Jedan pank bend uspeo je da okupi nekoliko hiljada ljudi na trgu i da pobije sve one cinične sa izjavama: “Ko sluša tu vašu muziku?” Pa ima nas, dovoljno. Ko misli da je novosadska publika “hladna” očigledno nije prisustvovao nastupu benda Peter and the Test Tube Babies.

Dragica Mačkić

Foto: David Hrubik (galerija fotografija može se pogledati OVDE)