Foto: Mladen Mitrinović Đo

Novi novosadski bend BES singlom „Svetionik“ predstavio se publici putem radijskih talasa u sredu, a već danas obelodanili su i spot za pomenutu pesmu. Ovim singlom najavljuju izlazak prvog albuma „Periferija ljudskosti“ koji će u decembru biti objavljen za Multimedia Music.

Poslednjih godina na domaćoj rok sceni, u senci svih zbivanja na ovim prostorima i prilično skučenom medijskom prostoru za čvršći zvuk, jedva da se tu i tamo pojavio neki novi bend. Ovoga puta je malo drugačije. Pojavio se “stari” bend. Ime BES i album “Periferija Ljudskosti” jesu novi, ali… ekipu čine muzičari prilično poznati publici na ovim prostorima.

Članovi benda BES su: Strahinja Cerovina (vokal), Saša Friš (gitara), Išpan Andraš (bas, klavijature) i Luka Jelisavčić (bubnjevi).  Bez obzira na sve rizike “kretanja od nule”, nakon dugogodišnjeg akumuliranja iskustva i znanja, snimajući i svirajući sa mnogim afirmisanim bendovima (Pero Defformero, Concrete Sun, Divlje Jagode, Ritam Nereda, Brat, 357, Grate, Armageddon…), ekipa benda BES je uspela da u veoma kratkom roku sabije sve nagomilane emocije u 11 pesama koje će se naći na njihovom prvom albumu „Periferija ljudskosti“.

Kao prvi singl, kojim se bend predstavlja publici, odabrana je pesma “Svetionik” za koju je snimljen i video spot.

“To je prva pesma koju smo zajedno zasvirali, na prvoj probi”, objašnjava gitarista Saša Friš razloge zbog kojih je baš ova pesma odabrana za početak ove nove priče i dodaje: “Ideja je nastala na brodu dok je Strahinja plovio iz Emirata ka Japanu, a kasnije je završena  u Novom Sadu. Iako je autobiografska i metaforički govori o jednom teškom periodu njegovog života koji se završio srećno, može se reći i da je ona postala naša interna himna, naše zajedničko svetlo na horizontu koje sledimo od samog početka ove avanture.”

Produkcija video spota za pesmu „Svetionik“ poverena je studiju “Hičkok i sinovi”, iza kamere su bili Goran Biševac i Mladen Mitrinović, a montažu benda potpisuju Goran Biševac i Saša Friš.

Album “Periferija ljudskosti” biće objavljen za izdavačku kuću Multimedia Music (CD/LP) u decembru 2020.godine.

“Zahvaljujući sjajnom timu ljudi koji je stao iza naše ideje, mi možemo da sa puno pozitivne energije isčekujemo budućnost. Sigurni smo da na našem tržištu i te kako ima publike za ovakav bend i ovakvu muziku”, kaže Saša Friš i poziva vas da ispratite rad grupe BES.